Nederlands eetpatroon wordt meer plantaardig

28 september 2023

Het Nederlands eetpatroon verschuift naar een meer plantaardig eetpatroon. Het aandeel plantaardige eiwitten is gestegen van 38% naar 43%.

 

Dit blijkt uit gegevens van het Compendium voor de Leefomgeving.

Een verschuiving naar een meer plantaardig eetpatroon (minder dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren) en meer plantaardige producten (zoals groente, fruit, peulvruchten en noten) kan relatief veel bijdragen aan het verminderen van de druk op de leefomgeving. De productie van dierlijke eiwitten belast het milieu in het algemeen zwaarder dan de productie van plantaardige eiwitten. Een meer plantaardig eetpatroon kan bovendien gezondheidswinst opleveren als mensen bijvoorbeeld meer groente en fruit gaan consumeren en minder rood en bewerkt vlees.

De verhouding dierlijke/plantaardige eiwitten in het Nederlandse eetpatroon was in de periode 2007-2010 62%/38%. Deze verhouding is verschoven naar 57%/43% in 2019-2021.

Een eetpatroon dat past binnen de aanbevelingen van de Schijf van Vijf zoals opgesteld door het Voedingscentrum bevat gemiddeld 50% dierlijke eiwitten en 50% plantaardige eiwitten als de maximale geadviseerde hoeveelheid vlees wordt gegeten.

Als (bijna) geen vlees wordt gegeten maar wel zuivel, ei en vis, dan wordt de verhouding gemiddeld 40% dierlijk en 60% plantaardig.

Bron: Compendium voor de Leefomgeving

 

 

Bij een verschuiving naar een meer plantaardig eetpatroon is het belangrijk te letten op de inname van voldoende eiwit, vetzuren, choline, vitamines en mineralen, zie:

 

Voor meer informatie over het belang van choline, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.