FAO: belangrijke voedingsstoffen in vlees, zuivel en eieren

31 mei 2023

De FAO heeft een rapport uitgebracht waarin het belang van dierlijke producten voor een goede gezondheid wordt aangegeven. Dit is vooral van belang voor kwetsbare groepen zoals zwangeren, lacterenden, kinderen, jongeren en ouderen.

 

De Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties (VN) heeft een wetenschappelijk onderbouwd rapport uitgebracht naar de bijdrage van op land levende dierlijke voedselbronnen aan de voedselzekerheid, duurzame agro-voedingssystemen en gezonde voedingspatronen.

 

Essentiële voedingsstoffen in vlees, zuivel en eieren

Uit dit rapport Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes; an evidence and policy overview on the state of knowledge and gaps blijkt dat vlees, zuivel en eieren leverancier zijn van hoogwaardige eiwitten, belangrijke vetzuren en verschillende vitamines en mineralen (zoals ijzer, zink, selenium, vitamine B12, calcium) en choline. Ook verwijst de FAO naar andere bioactieve voedingsstoffen in dierlijke producten (zoals carnitine, creatine en taurine) die mogelijk ook bijdragen een goede werking van het immuunsysteem, botgezondheid en de cognitieve functies. Deze voedingsstoffen zijn niet of minder goed beschikbaar in plantaardige producten. Plantaardige producten zijn belangrijke bronnen van koolhydraten, voedingsvezel, plantaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren, vitamines (zoals vitamine C, thiamine en vitamine E) en andere bioactieve stoffen (zoals polyfenolen).

 

Dierlijke producten en gezondheid

We moeten in het algemeen meer plantaardig eten, maar dierlijke producten maken ook onderdeel uit van een gezond voedingspatroon. Adviezen om meer plantaardig te eten kunnen door foutieve of eenzijdige interpretaties uitmonden in bepaalde voedingstekorten. Dierlijke producten zijn vooral van belang voor kwetsbare groepen zoals zwangeren, lacterenden, kinderen, jongeren en ouderen.

Er is naast de voedingswaarde ook toenemende aandacht voor de rol van dierlijke producten in de preventie van ziekten. De FAO stelt dat het wetenschappelijk bewijs voor bepaalde voedings- en gezondheidseffecten van melk en melkproducten (in het bijzonder van yoghurt) groot is. Voor zwangere vrouwen dragen melk en melkproducten bij tot een beter geboortegewicht van de baby. Ze ondersteunen de groei en ontwikkeling van kinderen en adolescenten en zijn geassocieerd met een verlaagd risico op chronische ziekten zoals type-2-diabetes en colorectaalkanker bij volwassenen. Bij ouderen kan voldoende zuivel het risico op ondervoeding, sarcopenie en botfracturen verlagen.

Het gebruik van mager rood vlees toont een gunstig effect op de spiergezondheid van ouderen aan en kan anemie bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd helpen tegengaan. Kleine porties vlees volstaan en vers vlees krijgt de voorkeur. Voor matige hoeveelheden onbewerkt vlees (tot 70 g/dag) ziet men weinig of geen gezondheidsrisico’s. De consumptie van bewerkt rood vlees is sterker geassocieerd met een verhoogd risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en colorectaalkanker.

 

Aanbevelingen over dierlijke producten

Algemene voedingsaanbevelingen van nationale overheden richten zich volgens de FAO meestal tot het algemene publiek, ze zijn vaak kwalitatief en niet kwantitatief en richten zich doorgaans meer op de mogelijke gezondheidsrisico’s van dierlijke producten en niet op de bijdrage van dierlijke producten aan de levering van essentiële voedingsstoffen. Volgens de FAO zouden voedingsaanbevelingen daarom concretere aanbevelingen moeten geven over de benodigde hoeveelheid dierlijke producten (vooral voor kwetsbare groepen).

Ook meer concrete aanbevelingen voor het gebruik van dierlijke producten voor mensen met overgewicht, obesitas en chronische aandoeningen kan een meerwaarde hebben omdat bij deze groepen vaak tekorten aan vitamines en mineralen voorkomen.

Bron: FAO

 

 

Voor meer informatie over het belang van voldoende vitamine B12, calcium, ijzer en zink zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.