In de overgang stijgt de calciumbehoefte van 950 mg naar 1.100 mg. Halen Nederlandse vrouwen deze verhoogde calciumaanbeveling?
Voor vrouwen van 51-70 jaar wordt meer zuivel aanbevolen door het Voedingscentrum: 3-4 porties zuivel (450-600 g) en 40 g kaas per dag.
Voor vrouwen van 31-50 jaar (uitgezonderd zwangeren) ligt dit lager namelijk op 2-3 porties zuivel (300-450 g) en 40 g kaas per dag.
Uit de nieuwste voedselconsumptiegegevens (VCP 2019-2021) blijkt dat vrouwen van 51-64 jaar gemiddeld 330 g zuivel en 34 g kaas per dag innemen.
Bij vrouwen van 18-50 jaar ligt de zuivel- en kaasconsumptie nog lager. Zij consumeren gemiddeld 223 g zuivel en 33 g kaas per dag.
Melkproducten (inclusief kaas) bevatten veel goede voedingsstoffen zoals calcium, eiwit, riboflavine (vitamine B2), vitamine B12, vitamine A, biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5), fosfor, magnesium, zink, jodium en choline. Gefermenteerde melkproducten en rauwmelkse kazen leveren ook probiotica en vitamine K2.
Het is belangrijk de inname van (gefermenteerde) melkproducten en kaas bij vrouwen te stimuleren. Vooral voor vrouwen in de overgang, zwangeren en lacterenden dient het belang van voldoende melk en kaas te worden gestimuleerd om voldoende calcium (en andere voedingsstoffen) binnen te krijgen.
Voor meer informatie over de behoefte aan calcium en andere voedingsstoffen in de overgang, zie:
Voor meer informatie over calcium, zie:
Gerelateerd nieuws: