Zijn Nederlanders gezonder gaan eten?

13 februari 2023

Het bericht van het RIVM geeft dit aan maar klopt dit voor alle voedingsmiddelengroepen en ook voor de inname van voedingsstoffen?

 

Het RIVM heeft de eerste cijfers van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2019-2021 gepubliceerd en geeft aan de Nederland gezonder is gaan eten.

Zo eten Nederlanders meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees en suikerhoudende dranken in 2019-2021 ten opzichte van 2007-2010.

Ongezouten noten

De inname is gestegen van 0 g/dag naar 5 g/dag.

Slechts 11% van de volwassenen haalt 15 g noten/dag, terwijl 15-50 g/dag wordt aanbevolen door het Voedingscentrum (afhankelijk van de leeftijds-/doelgroep).

Groente

De inname is gestegen van 128 g/dag naar 163 g/dag.

Slechts 29% van de volwassenen haalt 200 g groente/dag, terwijl 250 g groente/dag wordt aanbevolen door het Voedingscentrum.

Fruit

De inname is gestegen van 103 naar 129 g/dag.

Slechts 18% van de volwassenen haalt 200 g fruit/dag.

Peulvruchten

De inname van peulvruchten lag eerst op 1x per maand. Nederlanders eten nu 1x per 2 weken peulvruchten, terwijl wordt aanbevolen om dit wekelijks te eten.

 

Op de site WateetNederland.nl staan de eerste cijfers vermeld maar wordt nog niet aangegeven welke gevolgen dit heeft voor de inname van voedingsstoffen. Ook is nog geen achtergrondrapport verschenen waarin de details bekeken kunnen worden.

Op de site van WateetNederland.nl staat wel een tabel waarin te zien is dat de zuivelinname nog verder is gedaald (totaal nu 14% ten opzichte van 2007-2010). De gemiddelde consumptie voor 7-69-jarigen ligt nu op 333 g/dag (inclusief kaas). Vooral de zuivelinname van meisjes en vrouwen is te laag. Dit heeft negatieve gevolgen voor de inname van verschillende voedingsstoffen.

Melkproducten (inclusief kaas) bevatten veel goede voedingsstoffen zoals calcium, eiwit, riboflavine (vitamine B2), vitamine B12, vitamine A, biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5), fosfor, magnesium, zink, jodium en choline. Gefermenteerde melkproducten en rauwmelkse kazen leveren ook probiotica en vitamine K2.

Het is daarom belangrijk de volledige data van de VCP 2019-2021 te bekijken. Deze gegevens zullen pas later in 2023 verschijnen.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.