Zwangeren nemen te weinig calcium in

1 maart 2019

Uit een Nederlandse studie blijkt dat 42% van de zwangere vrouwen te weinig calcium inneemt. Goede voedingsadviezen zijn belangrijk.

 

De inname van voldoende calcium is belangrijk voor moeder en kind.

Uit de Expect Study van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht onder 2.477 zwangeren blijkt dat 42% onvoldoende calcium inneemt.

De gemiddelde calciuminname (uit voeding en supplementen) lag op 886 mg/dag (spreiding 611-1.213 mg), terwijl 1.000 mg calcium/dag wordt aanbevolen.

74% van de zwangeren gebruikt een voedingssupplement en 61% een multivitamine speciaal voor zwangeren.

Veel zwangeren denken met dit specifieke zwangerschaps multivitaminesupplement alle vitamines en mineralen binnen te krijgen die nodig zijn tijdens de zwangerschap.

Een multivitamine (ook die voor speciaal tijdens de zwangerschap) bevat echter maar weinig calcium.

In het vandaag verschenen artikel Toch calciumtekort bij zwangere die goed oplet in het Algemeen Dagblad naar aanleiding van dit onderzoek en de gunstige effecten van een hogere calciuminname ter preventie van zwangerschapsvergiftiging wordt geadviseerd aan alle zwangeren om een calciumtablet naast de multivitamine te slikken.

 

Voor zwangeren is het belangrijk voldoende melk en melkproducten te gebruiken om voldoende calcium binnen te krijgen. Dit is een betere keuze dan het slikken van een calciumtablet omdat melk en melkproducten ook andere belangrijke voedingsstoffen leveren.

Gebruikt een zwangere geen of weinig melkproducten, verwijs dan door naar de diŽtist zodat voedingsadviezen kunnen worden gegeven om de calciuminname via de voeding te verhogen.

 

Meer informatie over het belang van calcium tijdens de zwangerschap, de calciumbronnen in de voeding en de nadelen van calciumtabletten, zie e-book Alles over Calcium.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.