De inname van calcium en riboflavine (vitamine B2) wordt te laag. Melk levert een belangrijke bijdrage aan een gezonde voeding.
De totale melkconsumptie (van melk (houdbaar en vers) en zuiveldranken inclusief karnemelk en drinkyoghurt) daalt de laatste jaren sterk. Zo is de totale melkconsumptie de laatste 6 jaar met 14% gedaald.
In 2012 bedroeg de totale melkconsumptie in Nederland nog 1,133 miljard liter en in 2018 is dit gedaald naar 975 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau IRI.
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat vooral onder hoogopgeleide vrouwen tussen de 19 en 79 jaar de melkconsumptie tussen 2013/2014 en 2015/2016 het hardst is gedaald, namelijk met 21%. In 2016 dronken zij gemiddeld nog maar 181 ml melk per dag.
De afname van de melkconsumptie is zorgelijk omdat dit belangrijke bronnen zijn van calcium en riboflavine (vitamine B2).
Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat vooral Nederlandse meisjes van 14-18 jaar en vrouwen van 19-30 jaar gemiddeld te weinig calcium innemen. De inname van riboflavine (vitamine B2) uit voeding ligt bij alle Nederlandse vrouwen te laag.
Meer aandacht voor de plaats van melk in een gezonde voeding is belangrijk.
Lees meer over het belang van voldoende calcium en riboflavine (vitamine B2):
Gerelateerd nieuws: