Melk belangrijke bron van jodium

24 september 2019

Melk kan een belangrijke bron zijn van jodium voor de Nederlandse bevolking, blijkt uit onderzoek van het RIVM.

 

Melk kan een belangrijke bron zijn van jodium voor de Nederlandse bevolking. Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar jodiumconcentraties in halfvolle melk.

Gedurende het jaar is de gemiddelde jodiumconcentratie 15,9 µg/100 g melk.

Er is een verloop in jodiumconcentratie gedurende het jaar, met de laagste concentratie eind lente en de hoogste concentratie eind winter. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het verschil in voer in de periode dat de koeien buiten staan of op stal zijn.

Er was geen verschil in jodiumconcentratie tussen biologische en conventionele melk of tussen gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk.

 

In de NEVO-tabel staat nu nog 14,9 jodium/100 g halfvolle melk.

Een jodiumhoeveelheid van 15,9 µg/100 g melk is 16,4 µg/100 ml melk.

Als 3 glazen halfvolle melk (totaal 450 ml) per dag worden gedronken, is de jodiuminname via de melk 74 µg.

Aangezien de adequate jodiuminname voor volwassenen ligt op 150 µg/dag, betekent dit dat via de melk al de helft van de jodiuminname kan worden bereikt.

Dit is een belangrijk gegeven omdat uit eerder onderzoek blijkt dat de jodiuminname in Nederland daalt en een deel van de Nederlanders te weinig jodium binnenkrijgt.

Bron: RIVM

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.