Jodiuminname verder gedaald

6 oktober 2016

Tussen 2006 en 2015 is de zout- en kaliuminname gelijk gebleven, de jodiuminname is echter sterk gedaald.

 

Op 5 oktober 2016 is het rapport Zout-, jodium en kaliuminname 2015 verschenen.

Het RIVM meet om de paar jaar bij volwassenen uit Doetinchem hoeveel zout, jodium en kalium zij dagelijks binnenkrijgen. Het onderzoek geeft een indicatie van de zout-, jodium- en kaliuminname van de Nederlandse bevolking. Voor dit onderzoek hebben in 2015, 289 personen uit Doetinchem tussen de 19-70 jaar 24 uur lang al hun urine verzameld.

Zout
Tussen 2006 en 2015 is de zoutinname bij volwassenen uit Doetinchem gelijk gebleven. Net als in 2006 en 2010 ligt deze in 2015 ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 g per dag. Een te hoge zoutinname kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken, wat het risico vergroot op hart- en vaatziekten. De helft van de onderzochte mannen had een zoutinname van meer dan 9,7 g per dag, en de helft van de onderzochte vrouwen had een zoutinname van meer dan 7,4 g per dag.

Jodium
De jodiuminname is tussen 2006 tot 2015 afgenomen met 37% bij mannen en 33% bij vrouwen. Bij jodium is het juist van belang dat mensen er voldoende van binnenkrijgen. Te weinig jodium kan leiden tot een slecht werkende schildklier. De helft van de onderzochte mannen had een jodiuminname van minder dan 179 µg per dag; bij de vrouwen had de helft een jodiuminname van minder dan 153 µg per dag.

Kalium
De kaliuminname is tussen 2006 en 2015 gelijk gebleven en er is maar een klein risico op een tekort geconstateerd. Kalium is nodig voor regulering van de bloeddruk en vochtbalans. De helft van de onderzochte mannen had een kaliuminname van meer dan 3.818 mg per dag; bij vrouwen was dat meer dan 3.255 mg per dag.

Inzet op zoutreductie
De zoutinname is afhankelijk van het voedingspatroon en het zoutgehalte in bewerkte levensmiddelen. Allerlei inspanningen om de zoutinname uit bewerkte levensmiddelen in Nederland te verlagen, zoals de Taskforce Zout (2006) en het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014), hebben nog niet geleid tot een aantoonbaar lagere zoutinname.

Bron: RIVM

 

Meer informatie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.