Vitamine B12 is voor zwangeren belangrijk

20 december 2018

De hoeveelheid vitamine B12 in melkproducten is aan de krappe kant om een tekort te voorkomen als vlees en vis niet op het menu staan.

 

Dit blijkt uit onderzoek van de Maastricht University onder 1.266 zwangere vrouwen (KOALA-onderzoek).

De resultaten zijn gepubliceerd in de Journal of Nutrition.

 

Beperking vleesinname

Onder meer in het kader van de klimaatdiscussie wordt vaak gewezen op de noodzaak om het gebruik van dierlijke producten (met name vlees) te beperken. Dierlijke producten zijn de enige bron van vitamine B12. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede en afwijkingen van het zenuwstelsel. Vooral zwangere vrouwen zijn gevoelig voor een tekort aan vitamine B12. Daarom is aan de UM een studie uitgevoerd onder zwangere vrouwen om te zien wat de bijdrage van vlees, vis, melkproducten en eieren is aan de vitamine B12-voorziening.

 

Vitamine-B12-status

In bloedmonsters van deze zwangere vrouwen bepaalden de Maastrichtse onderzoekers enerzijds het gehalte van totaal en actief vitamine B12, en anderzijds het gehalte aan methylmalonzuur. Uit de resultaten bleek dat de vitamine-B12-status beter was naarmate een deelnemer meer vlees, vis en/of melkproducten at. Anders gezegd: zowel vlees, vis als zuivelproducten als melk en kaas droegen bij aan de vitamine B12-voorziening van het lichaam. Hoe meer de vrouwen van elk van deze producten hadden gegeten, des te lager was het risico op vitamine-B12-tekort. De bijdrage van eieren aan de vitamine-B12-voorziening was minder sterk, mogelijk doordat eieren door de onderzochte vrouwen weinig werden gegeten.

 

Vitamine-B12-tekort

Verder onderzoek liet zien, dat het risico op een tekort aan vitamine B12 10x zo hoog was bij vrouwen van wie de voeding minder dan 4,2 µg vitamine B12 per dag bevatte. Dit wijst erop dat de huidige Nederlandse aanbeveling voor vitamine B12 (3,2 µg voor zwangere vrouwen) mogelijk te laag is om tekorten te voorkomen.

In totaal 75 deelnemers gebruikten geen vlees, van wie 27 ook geen vis. Deze laatste groep vrouwen (de zogenoemde lacto-ovo-vegetariërs) kregen gemiddeld uit hun voeding minder dan de helft vitamine B12 binnen ten opzichte van de vrouwen die wel vlees- en/of vis aten. Ook kwam bij hen een tekort aan vitamine B12 in het bloed vaker voor dan bij de vrouwen die wel vlees en vis aten.

 

Aanbeveling

De onderzoekers pleiten voor verder onderzoek naar de gevolgen van beperking van dierlijke producten in de voeding voor de vitamine-B12-voorziening. In afwachting daarvan raden zij veiligheidshalve het gebruik van een vitamine-B12-supplement aan voor alle mensen die het gebruik van dierlijke producten willen beperken. Dit advies geldt onder anderen voor veganisten en de meeste lactovegetariërs, omdat de hoeveelheid melkproducten en eieren die de meeste mensen eten te weinig lijkt te zijn voor een goede vitamine-B12-voorziening.

Dit advies sluit aan bij de aanbeveling van het Voedingscentrum aan veganisten en mensen die weinig dierlijke producten gebruiken, om dagelijks een vitamine-B12-supplement te slikken of voldoende producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12.

Bron: Maastricht UMC

 

 

Meer informatie over het belang van vitamine B12 voor zwangeren, zie e-book Alles over Vitamine B12.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.