Huilbaby’s en vitamine B12

24 mei 2011

Een laag vitamine-B12-gehalte bij de moeder tijdens de zwangerschap, leidt tot een verhoogde kans op een huilbaby. Dit blijkt uit de Amsterdamse ABCD studie.

 

Gezondheidswetenschapper Geertje Goedhart-de Wolf ontdekte een verband tussen een lage vitamine-B12-status bij de zwangere en een verhoogde kans op een huilbaby. Dit is een van de onderzoeksresultaten die uit de Amsterdam Born Children and their Development (ABCD) studie naar voren komt en die onlangs in het internationale tijdschrift Early Human Development is gepubliceerd.

Van de vrouwen met een hoog serum vitamine-B12-gehalte tijdens de zwangerschap, had 1% een huilbaby (gemiddeld > 3 uur huilen/dag). Bij vrouwen met een laag vitamine-B12-gehalte had 5% een huilbaby. Het is voor het eerst dat zo’n verband uit onderzoek blijkt.

Door de onderzoekers worden de volgende mogelijke verklaringen gegeven voor de gevonden resultaten.
Vitamine B12 speelt een rol bij de rijping van het slaap-waakritme in de hersenen van de baby. Die rijping begint in de baarmoeder en gaat na de geboorte nog enkele maanden door. Een laag vitamine-B12-niveau voorkomt de vrijmaking van het slaaphormoon melatonine.
Een vitamine-B12-tekort beïnvloedt de ontwikkeling van de zenuwcellen waardoor irritaties bij baby’s kunnen ontstaan.

 

Meer Informatie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.