Een grote multinationale prospectieve studie onder 134.297 personen geeft geen associatie aan tussen onbewerkt rood vlees en het risico op mortaliteit en hart- en vaatziekten. Wel werd een associatie met bewerkt vlees gevonden.
In 2019 gaven wij al de discussie aan over het wel of niet schadelijk zijn van rood vlees.
In de American Journal of Clinical Nutrition is nu opnieuw een onderzoek verschenen dat geen associatie aantoont tussen het eten van onbewerkt rood vlees (> 250 g/week) en het risico op hart- en vaatziekten en het mortaliteitsrisico.
Hiermee valt steeds meer van de onderbouwing van de beperking van de inname van onbewerkt rood vlees weg en de vraag is daarom of het advies van het Voedingscentrum om maximaal 300 g rood vlees per week te eten nog wel kan worden gehandhaafd en of dit niet beter kan worden teruggebracht naar het oude advies van maximaal 500 g rood vlees per week.
Bewerkt vlees (> 150 g/week) is de enige vleessoort die leidt tot een significant hoger gezondheidsrisico.
Gerelateerd nieuws:
| Bronnen | 
 |