Plantaardige voeding kan leiden tot tekorten aan vitamines en mineralen

14 maart 2019

Een minder dierlijk en meer plantaardig dieet kan leiden tot tekorten aan vooral vitamine B12, vitamine D, ijzer, calcium en zink.

 

Op het VoedingNL19 congres Eiwit en spiermassa op 14 maart 2019 gaf Prof.dr.ir. Sander Kersten een presentatie over de consequenties van de eiwitkeuze voor de micronutriŽntenvoorziening.

De overschakeling naar een voeding met meer plantaardige eiwitten geeft risico op tekorten zoals vitamine B12, vitamine D, ijzer, calcium en zink, aldus Prof. Kersten.

Vooral voor risicogroepen zoals jonge kinderen, zwangeren en ouderen is het belangrijk voor juiste vervangende voedingsmiddelen of verrijkte voedingsmiddelen te kiezen (zo nodig aangevuld met een supplement).

Plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen zijn groene groenten, peulvruchten, noten en volkoren graanproducten. Vleesvervangers bevatten vaak veel zout en energie en de biobeschikbaarheid van het toegevoegde ijzer is onduidelijk.

 

Lees meer over de mogelijke tekorten bij een meer plantaardige voeding, zie:

 

Naast de genoemde vitamines kunnen ook thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2) en vitamine A een probleem geven. Zie DoelgroepenIndex onder 'vegetariŽrs' en 'veganisten'.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.