Overheden en beleidsmakers moeten meer aandacht besteden aan de voedselkwaliteit (voedingsstoffendichtheid en voedseldiversiteit).
De afgelopen maand verschenen 2 publicaties over de toekomst van onze voeding.
Volgens het artikel in The Lancet moeten wij ons voedselpatroon behoorlijk omgooien om in 2050 zowel gezond te eten als ook om een duurzame voeding te gebruiken.
De consumptie van fruit, groenten, noten en peulvruchten moet verdubbeld worden en de consumptie van rood vlees en suiker zou met meer dan 50% verminderd moeten worden. Volgens de schrijvers van het artikel leidt een meer plantaardige voeding met minder dierlijke producten tot een verbetering van de gezondheid en het milieu.
Volgens het artikel in Nature Sustainability zijn wij in 2050 nog steeds in staat om de wereldbevolking van genoeg calorieën te voorzien, maar zal de voedingswaarde ontoereikend zijn.
In 2050 zijn er 10 miljard mensen op de wereld. Naast de bevolkingsgroei zullen zowel de inkomensgroei als de klimaatveranderingen effect hebben op de voedselbeschikbaarheid. De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest of de wereldbevolking dan nog wel voldoende gevoed kan worden. Volgens de onderzoekers zal het dan wel lukken om al deze mensen van voldoende calorieën te voorzien. Maar die calorieën komen dan wel voornamelijk uit koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals rijst en granen. Het nadeel is dat hierdoor de voedselkwaliteit lager wordt.
De beschikbaarheid van voedsel met voldoende vitamines en mineralen varieert nu al sterk over de wereld. Zowel inkomensgroei als klimaatveranderingen kunnen sterke invloed hebben op de veranderingen in de voedselbeschikbaarheid in de komende 30 jaar.
De onderzoekers geven aan dat er meer aandacht moet komen voor voedingsstofrijke voedingsmiddelen en een verbetering van de voedseldiversiteit.
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|