De Amerikaanse Nutrient Rich Foods (NRF9.3) index is een goede index voor het meten van de voedingsstoffendichtheid.
NRF = Nutrient Rich Foods index
Σ = som
DV = aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (daily value)
In 2010 plaatsten wij een bericht over de Nutrient Rich Foods index op onze site, zie Voedingsstoffendichtheid in onze voeding.
NRF9.3
In 2009 is de Nutrient Rich Foods index in Amerika ontwikkeld op basis van 9 voedingsstoffen die aangemoedigd moeten worden (eiwitten, voedingsvezels, ijzer, calcium, kalium, magnesium, vitamine A, vitamine C en vitamine E) en 3 voedingsstoffen die beperkt moeten worden (verzadigd vet, toegevoegde suikers en natrium).
Evaluatie NRF9.3
In Wageningen heeft onderzoek plaatsgevonden naar het gebruik van de NRF9.3 index. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de voedselkwaliteit op basis van de voedingsstoffendichtheid goed wordt voorspeld door de NRF9.3. Daarnaast kwam de NRF9.3 goed overeen met de DHD-index.
DHD-index
De Dutch Healthy Diet (DHD) index is een maat om te meten in hoeverre een voedingspatroon overeenkomt met de Richtlijnen Goede Voeding. In de DHD-index wordt gescoord op 10 punten: fysieke activiteit en de inname van groenten, fruit, voedingsvezel, vis, verzadigde vet, transvet, gemakkelijk vergistbare suikers, keukenzout en alcohol.
Bronnen |
|