Voedingsstoffendichtheid in onze voeding

15 mei 2010

Kan de Nutrient Rich Foods Index helpen bij het maken van een gezonde voedselkeuze?

 

Uit het ruime voedselaanbod is het moeilijk een goede keuze te maken. De gemiddelde Nederlandse voeding bevat teveel energie terwijl van bepaalde voedingsstoffen juist meer ingenomen zou moeten worden.

Voedingsstofrijke voedingsmiddelen leveren een substantiële bijdrage aan de vitamine-, mineralen en spoorelementenvoorziening en leveren tegelijkertijd weinig energie. Voedingsstofrijke voedingsmiddelen zijn vaak basisvoedingsmiddelen (zoals bijvoorbeeld volkoren producten, groenten, fruit, magere en halfvolle zuivelproducten, peulvruchten, mager vlees).

In Amerika is de Nutrient Rich Foods index ontwikkeld op basis van 9 voedingsstoffen die aangemoedigd moeten worden (eiwitten, voedingsvezels, ijzer, calcium, kalium, magnesium, vitamine A, vitamine C en vitamine E) en 3 voedingsstoffen die beperkt moeten worden (verzadigd vet, toegevoegde suikers en natrium).

De index wordt berekend door per 100 kcal (of per portie) te berekenen wat de som van de percentages van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) van de aan te moedigen voedingsstoffen is en daar de som van de percentages van de ADH van de te beperken voedingsstoffen af te trekken. In de Nutrient Rich Foods Index wordt uitgegaan van een standaard energiebehoefte van 2000 kcal per dag.

Bij het opstellen van de Nutrient Rich Foods Index is gekeken of nog meer voedingsstoffen moeten worden meegenomen in deze index. Meer voedingsstoffen veranderde de waarde echter weinig en bood geen extra voordeel om de algemene voedselkwaliteit te voorspellen.

Is de Nutrient Rich Foods Index geschikt als model voor het beoordelen van een gezonde voeding in Europa en Nederland? De discussies vinden momenteel volop plaats.

Wat is uw mening? Ziet u voor- of nadelen van deze Nutrient Rich Foods Index? Geef uw mening onderaan dit artikel of mail uw mening aan ons door.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

1 juni 2010 18:03 Claudia Bolleurs
 Reactie vs dichtheid in onze voeding.
Ik vind het een heel leuk idee, maar denk dat het niet realistisch is voor de praktijk. Dit aangezien fabrikanten hier heel makkelijk misbruik van kunnen maken, waardoor het juist voor mensen nog ingewikkelder wordt, in plaats van makkelijker. Als een fabrikant bijv. 200% van de ADH vitamine C in een portie stopt, wordt de index waarde hoger. Dit zou aangeven dat het product gezonder is dan een zelfde product met 100% van de ADH, terwijl dat niet zo is.
25 mei 2010 16:42 Angela Severs
 Voedingsstoffendichtheid
Op 21 mei 2010 hield prof. Drewnowski in Amsterdam een presentatie over Nutrient Rich Foods tijdens het symposium Nutrient Density/Nutritional aspects of Dairy, georganiseerd door Nederlandse Zuivel Organisatie.
Ik ben erg gecharmeerd van de Nutrient Rich Foods index omdat het de nadruk legt op positieve aspecten van voeding. Een positieve boodschap slaat beter aan bij consumenten dan negatieve boodschappen als minder verzadigd vet en minder zout. Een mooi citaat van Drewnowski tijdens dat symposium: "You can forget about calories as long as you eat nutrient rich foods".

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.