Duurzame voeding en gezondheid

10 juli 2017

Voornamelijk de boodschap eet minder dierlijk en meer plantaardig voedsel krijgt de aandacht, maar levert dit voldoende op en is onze voeding dan nog volwaardig?

Bron: Voeding Magazine

 

Welke adviezen zijn zinvol om te streven naar een meer duurzame voeding?

Bij het volledig vervangen van dierlijke producten door plantaardige producten wordt wel de CO2-uitstoot verminderd maar de winst blijkt minder groot omdat ook vervangende producten invloed hebben op de CO2-uitstoot. Daarnaast wordt de voeding onvolwaardiger (tekorten aan vitamines en mineralen) bij het volledig vervangen van dierlijke producten.

In het artikel Hoe verkleinen we de ecologische voetafdruk van ons bord? worden alle voedingsadviezen in perspectief geplaatst.

Welke adviezen zijn zinvol om te streven naar een meer duurzame en toch gezonde voeding?

  • Eet minder (zorg voor een gezond gewicht)
  • Eet minder bewerkt voedsel
  • Drink minder frisdrank, alcoholhoudende dranken, snoep en snacks
  • Eet meer groente en fruit van Nederlandse bodem
  • Eet niet teveel vlees
  • Zorg voor voldoende zuivelproducten
  • Eet meer noten, peulvruchten en brood
  • Verminder voedselverspilling

 

Een voeding volgens de Schijf van Vijf blijkt de meest gezonde en ook duurzame voeding te zijn. Ook de figuur van Voeding Magazine geeft dit goed weer.

Daarnaast is het belangrijk de rol van voeding in de discussie over duurzaamheid, in perspectief te zien. Zo doet bijvoorbeeld een vliegretourtje naar een vakantiebestemming in Thailand, de CO2-effecten van een jaar lang veganistisch eten volledig teniet.

Meer informatie over de effecten van vegetarisch of veganistisch eten op de vitamine- en mineraleninname en de voedingsadviezen om te komen tot een volwaardige voeding, zie 'veganisten' en 'vegetariėrs' in de DoelgroepenIndex.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.