Lagere voedingswaarde van vleesvervangers

15 augustus 2014

Vleesvervangers bevatten minder eiwit, ijzer en vitamine B12 dan vlees (en veel meer natrium), zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

 

Geen enkele vleesvervanger levert volledig de essentiële voedingstoffen uit vlees: eiwitten, ijzer en vitamine B12. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar 30 vleesvervangers uit 8 categorieën. Bovendien bevatten de meeste van deze producten veel natrium. Het onderzoek is te lezen in de Gezondgids van augustus 2014.

De Consumentenbond onderzocht groenteschijven, vegetarische alternatieven voor gehakt, burgers, nuggets en reepjes, rookworsten, schnitzels en kaasschnitzels van verschillende fabrikanten. Daarbij werd gekeken naar voedingswaarde, eiwit, zout, ijzer en vitamine B12. Hoewel de producten over het algemeen minder belastend zijn voor het milieu, maken zij hun naam als vleesvervanger niet waar; alle producten schieten op één of meerdere punten tekort. De kaasschnitzels bevatten bijvoorbeeld geen ijzer en in de groenteburgers is nauwelijks eiwit te vinden. Vitamine B12 zit in alle producten heel weinig. Vooral Fijngehakt van Quorn scoort slecht: ijzer en vitamine B12 zijn er amper in terug te vinden, net als bij de andere Quorn-producten. In vegetarisch gehakt, zit wel minder verzadigd vet dan in rundgehakt.

Zout is een groot probleem bij veel vleesvervangers: gemiddeld 2 g zout op 100 g vleesvervanger. De kaasschnitzels zijn vrijwel allemaal erg zout, maar bij de andere producten zitten ook uitschieters: de Vivera-rookworst en Kipstuckjes van de Vegetarische Slager bevatten meer dan 2,5 g zout per 100 g.

Bron: Consumentenbond

 

Meer informatie over de vitamine-B12- en ijzerstatus bij vegetariërs en veganisten en de gevaren van een te hoge natriuminname, zie:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.