Discussie over schadelijkheid van rood vlees

2 oktober 2019

Jarenlang werd gezegd dat te veel rood vlees het risico op kanker zou verhogen. Dit wordt nu betwist door een onderzoek dat deze week is gepubliceerd.

 

Mogelijk is rood vlees eten toch niet ongezond. Dat concluderen 14 wetenschappers uit 7 landen na 3 jaar onderzoek in hun onderzoek dat gepubliceerd is in Annals of Internal Medicine. Maar er is kritiek op de studie.

Een paar jaar geleden leken wetenschappers eruit: rood en bewerkt vlees zijn ongezond. Het advies om te minderen werd opgenomen in internationale richtlijnen (zoals van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)) en nationale richtlijnen (zoals van de Gezondheidsraad).

Het effect was klein, maar bestond wel, was de consensus. Nu zeggen onderzoekers, na analyse van 12 onderzoeken waaraan 48.835 mensen deelnamen, dat het verband niet overtuigend is. Je kunt volgens hen niet stellen dat het eten van rood vlees op individueel niveau ongezond is.

Maar de studie, hoe groot ook, krijgt veel kritiek. Er is verzocht om publicatie uit te stellen. Enkele onderzoekers van Harvard University menen zelfs dat de conclusies 'de geloofwaardigheid van de voedingswetenschap ondermijnen en het vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek aantasten'.

Ook zijn diverse organisaties bang dat dit zal leiden tot een uitbreiding van de vleesconsumptie. Het Voedingscentrum en het WKOF (Wereld Kanker Onderzoek Fonds) hebben daarom een persbericht opgesteld.

Voor 2015 adviseerde het Voedingscentrum om maximaal 500 g rood vlees per week te consumeren (dit is 700-750 rauw rood vlees). Dit is in 2015 verlaagd naar maximaal 300 g rood vlees per week.

Op bevolkingsniveau is het goed uit te gaan van de adviezen van het Voedingscentrum waarbij de informatie over rood vlees meer genuanceerd zou moeten. Ook is de vraag of de hoeveelheid van maximaal 300 g rood vlees per week voldoende kan worden onderbouwd.

Voor individuele adviezen is het belangrijk te kijken naar de ijzerstatus (zowel een te hoge als een te lage ijzerstatus geven een verhoogd kankerrisico), de samenstelling van de rest van de voeding (zoals een verhoogd vetgehalte en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen die het kankerrisico kunnen vergroten) en bepaalde genetische mutaties waardoor bepaalde personen gevoeliger zijn voor kanker.

Bronnen: BBC / CBS News / AD / Telegraaf

 

 

Meer informatie over de rol van ijzer, de ijzerstatus en de inname van rood vlees in de preventie van kanker, zie e-book Alles over IJzer.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.