Kwetsbare ouderen krijgen vaak te weinig eiwit en calcium binnen. Een grote Australische studie in verpleeghuizen laat zien dat extra zuivel het aantal fracturen en valincidenten kan verminderen.
Eiwit- en calciumsuppletie via reguliere zuivelproducten verlaagt het fractuur- en valrisico van ouderen. Dit blijkt uit onderzoek in 60 Australische verpleeghuizen (n=7.195) dat plaats vond tussen 2013 en 2016 en gepubliceerd is in BMJ.
De ene helft van de deelnemers kreeg per dag gemiddeld 700 mg calcium en 58 g eiwit (ofwel 0,9 g eiwit/kg lichaamsgewicht/dag). De andere helft kreeg extra kaas, melk en yoghurt. Daardoor was hun gemiddelde dagelijkse totale inname 1.142 mg calcium en 69 g eiwit (ofwel 1,1 g eiwit/kg lichaamsgewicht/dag).
De interventie ging gepaard met een risicoreductie van 33% voor alle fracturen, 45% risicoreductie voor heupfracturen en 11% minder valincidenten.
De resultaten van de Australische studie lijken ook relevant voor Nederlandse (geïnstitutionaliseerde) ouderen. Reguliere zuivelproducten blijken in staat tekorten in eiwit en calcium aan te vullen, waarmee het risico op vallen en fracturen wordt verkleind, aldus een artikel in het NTvG.
Meer informatie over het belang van voldoende calcium in de preventie van osteoporose, vallen en fracturen, zie:
Ook andere vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol in de preventie van osteoporose, vallen en fracturen zie:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|