Invloed van medicijnen op de magnesiumstatus

27 november 2018

Vooral ouderen die veel medicijnen gebruiken hebben een lage magnesiumstatus, zo blijkt uit Nederlands onderzoek.

 

Wout van Orten-Luiten werkt aan een promotieonderzoek over voeding-medicijn-interacties van de afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit in samenwerking met de afdeling Geriatrie van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Zij heeft een deel van haar resultaten over haar magnesiumonderzoek gepubliceerd op het ESPEN-congres 2017 en tijdens het NPN-symposium Gezondheidswinst met vitamines en mineralen presenteerde zij haar resultaten tot op heden. Eerder publiceerde zij al haar bevindingen over vitamine D.

 

Uit het magnesiumonderzoek onder 358 thuiswonende ouderen die onder behandeling zijn bij de afdeling Geriatrie in het ziekenhuis, blijkt dat 12% hypomagnesiŽmie (serum magnesium < 0,70 mmol/l) heeft.

Vooral polyfarmacie en gebruik van specifieke medicijnen (zoals protonpompremmers) leiden tot een lage magnesiumstatus.

HypomagnesiŽmie verhoogt het risico op diverse ziektebeelden en verhoogt het medicijngebruik. Het is daarom belangrijk meer aandacht te besteden aan de gevolgen van medicijngebruik op de magnesiumstatus.

 

 

Meer informatie over de magnesiumstatus bij ouderen, de invloed van medicijnen op de magnesiumstatus en de risicoís van een lage magnesiumstatus, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.