Veel zwangeren nemen te weinig calcium in waardoor het risico op pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) is vergroot.
Het is belangrijk zwangere vrouwen te wijzen op het belang van de inname van voldoende calcium (> 1.000 mg calcium/dag).
Ruim 40% van de zwangeren neemt onvoldoende calcium in (< 4 zuivelconsumpties per dag).
Tijdens de zwangerschap worden vaak supplementen gebruikt, maar de meesten bevatten slechts 120 mg calcium, wat onvoldoende is om een te lage calciuminname te compenseren.
Een te lage calciuminname is een risicofactor voor pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging).
Voldoende melkinname is ook belangrijk voor de inname van voldoende riboflavine (vitamine B2) (> 1,9 mg riboflavine/dag) omdat zwangeren met het MTHFR-677 TT-genotype een verhoogd risico op pre-eclampsie en zwangerschapshypertensie hebben.
Meer informatie over het belang van calcium en riboflavine in de preventie van pre-eclampsie, zie:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|
Beste Katrijn, bedankt voor jouw reactie. Melk levert niet alleen calcium maar ook andere belangrijke voedingsstoffen zoals riboflavine (vitamine B2) die een preventief effect hebben op het ontstaan van zwangerschapshypertensie en pre-eclampsie, zie de ZiektebeeldenIndex op onze site onder 'pre-eclampsie' en 'zwangerschapshypertensie'.
De kop " drink voldoende melk tijdens de zwangerschap" vervangen door "voldoende calcium tijdens de zwangerschap belangrijk". Want dat is de essentie. Calcium zit niet alleen in melk, maar ook andere (plantaardige..)voedingsmiddelen. Velen vinden melk ook niet (meer) lekker is mijn bevinding.
Groet
Katrijn