Eieren verhogen niet het risico op een CVA

30 mei 2019

Fins onderzoek geeft aan dat de dagelijkse consumptie van een ei niet in verband te staat met een verhoogd risico op een CVA (beroerte).

 

In de Finse studie werden 1.950 mannen van 42-60 jaar (zonder hart- en vaatziekten) in 1984-1989 geļncludeerd in de Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study.

Gedurende een follow-up van gemiddeld 21 jaar werden deze proefpersonen gevolgd.

Van 1.015 mannen was het APOE fenotype bekend en hiervan bleek 32% drager te zijn van het apolipoproteļne E fenotype 4 (APOE4). In Finland is de prevalentie van het APOE4 fenotype hoog. Circa 1/3 van de bevolking is drager van dit fenotype en zij zouden daardoor gevoeliger zijn voor de inname van cholesterol uit de voeding.

In de follow-up periode kregen 217 personen een CVA (cerebrovasculair accident) (166 een herseninfarct en 55 een hersenbloeding).

Het kwartiel met de hoogste ei-inname (circa 1 ei per dag met 200 mg cholesterol) had een 19% lager risico op een CVA (16% lager risico op een herseninfarct en 25% lager risico op een hersenbloeding) in vergelijking met het kwartiel met de laagste ei-inname.

Het kwartiel met de hoogste inname van totaal cholesterol uit de voeding (gemiddeld 520 mg cholesterol/dag) had een 14% lager risico op een CVA (14% lager risico op een herseninfarct maar een 10% hoger risico op een hersenbloeding) dan het kwartiel met de laagste cholesterolinname.

In de groep met de hoogste ei-inname was de diastolische bloeddruk 1,6 mmHg lager dan in de groep met de laagste ei-inname. Er werden geen associaties gevonden met de systolische bloeddruk en de totale cholesterolinname.

Het APOE4 fenotype liet geen verhoogd risico zien bij de hogere inname van ei of totaal cholesterol.

Conclusie: een ei per dag verhoogt niet het risico op een CVA.

Het onderzoek is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.