Eieren zijn een goede vitaminebron en zouden daarom vaker gegeten moeten worden.
100 g kippenei (gekookt) (= circa 2 eieren) bevat:
62% vitamine B12
42% biotine
35% vitamine E
32% vitamine D
30% foliumzuur
27% vitamine A
25% riboflavine (vitamine B2)
23% pantotheenzuur (vitamine B5)
8% vitamine B6
5,5% vitamine B1
0,4% vitamine K
0,4% niacine (vitamine B3)
0% vitamine C
De vitaminehoeveelheden zijn als percentage uitgedrukt van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die voor etikettering wordt gebruikt.
Eieren zijn daarom een goede vitaminebron.
Onlangs liet het Productschap voor Pluimvee & Eieren (PPE) een literatuurstudie uitvoeren door Raymond Gemen en Prof.dr.ir. Gertjan Schaafsma. Deze onderzoekers schreven het rapport Het effect van eiconsumptie op de gezondheid van mensen.
In dit rapport wordt aangegeven dat eieren een zeer relevante bijdrage leveren in zowel de microvoedingsstoffen als essentiële aminozuren en onverzadigde vetzuren, terwijl eieren slechts in geringe mate bijdragen aan de verhoging van het serumcholesterol. De auteurs concluderen daarom dat er onvoldoende bewijs is om voor gezonde mensen (die zich houden aan de voedingsadviezen) een consumptie tot en met 6 eieren per week te ontraden. Zij zijn dan ook van mening dat het maximale advies van 3 eieren per week in de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad aangepast zou moeten worden. Gepland is dat deze richtlijnen dit jaar herzien zullen worden.
Gezien het hoge vitaminegehalte in eieren, onderschrijven wij het advies om vaker eieren te consumeren.
Meer informatie over vitamines is te vinden in de e-books van VoedingOnline.
Bronnen |
|