De Hoge Gezondheidsraad in België heeft het adviesrapport Vegetarische voeding uitgebracht met informatie om te komen tot een volwaardig gezond voedingspatroon.
Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardige voeding. Een vegetarische/veganistische voeding is niet echter altijd gezond. Goede voedingsadviezen zijn belangrijk om te komen tot een volwaardig gezond voedingspatroon. De Hoge Gezondheidsraad in België heeft daarom het rapport Vegetarische voeding uitgebracht.
Mogelijke voedingstekorten
Hoe meer bepaalde voedingsmiddelen worden uitgesloten (vlees, vis, eieren, melk) hoe groter het risico op voedingstekorten (zoals eiwitten, vitamine B12, ijzer, zink, jodium, omega-3-vetzuren, calcium en vitamine D).
Risicovolle leeftijdsgroepen
Er zijn levensfasen waarin belangrijke fysiologische veranderingen plaatsvinden waardoor het belangrijk is aan de specifieke voedingsbehoeften te voldoen. Om die reden wordt strikt veganisme afgeraden voor zuigelingen, peuters, zwangeren en lacterenden.
Ook voor adolescenten en ouderen is meer aandacht voor mogelijke voedingstekorten gewenst.
Te hoge inname van schadelijke stoffen
Door een eenzijdiger voedingspatroon, neemt het risico op een te hoge inname van bepaalde schadelijke stoffen toe zoals natuurlijke ongewenste stoffen (zoals antinutriënten, fytinezuur, fyto-oestrogenen en mycotoxines), residuen van gewasbeschermingsmiddelen en milieucontaminanten (vooral zware metalen zoals arseen en cadmium).
Rol van diëtist
Diëtisten kunnen met name een belangrijke rol spelen in het geven van individuele voedingsadviezen aan personen die kiezen voor een veganistische voeding en/of behoren tot de risicogroepen en kiezen voor een vegetarische voeding.
Meer informatie over de effecten van vegetarisch of veganistisch eten op de vitamine- en mineraleninname en voedingsadviezen om te komen toe een volwaardige voeding zie:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|