Veganisten hebben een verhoogd risico op botbreuken

23 november 2020

Veganisten hebben 43% meer risico op botbreuken in vergelijking met vleeseters. Ook bij vegetariŽrs is het risico 9% hoger.

 

In BMC Medicine zijn de studieresultaten gepubliceerd van de EPIC-Oxford Study onder 54.898 gezonde mensen in Engeland die een vragenlijst met betrekking tot hun voeding, sociaal-demografische kenmerken, levensstijl en hun medische geschiedenis tussen 1993 en 2001 invulden.

De onderzoekers deelden de onderzoeksgroep in op basis van dieetsoort: vleeseters, viseters, vegetariŽrs (geen vlees en vis, maar wel zuivel en/of eieren) en veganisten (geen dierlijke producten).

 

Hoger risico op botbreuken

Voor 2016 werden bij de onderzoeksgroep 3.941 botbreuken vastgesteld. Veganisten hebben 43% meer risico op botbreuken in vergelijking met vleeseters. Ook bij vegetariŽrs is het risico 9% hoger.

 

Lagere calcium- en eiwitinname

Uit dit en ander onderzoek blijkt dat veganisten een lagere calciuminname hebben omdat zij geen melkproducten gebruiken. Daarnaast hebben veganisten en ook vegetariŽrs, een lagere eiwitinname dan de andere groepen. Eiwit en calcium zijn belangrijk voor sterke botten.

 

Lagere BMI

Veganisten en vegetariŽrs hebben doorgaans een lagere BMI (body mass index). Ook dit zou een rol kunnen spelen bij het hogere botbreukrisico.

 

Andere voedingsfactoren

Uit het onderzoek komt naar voren dat een lagere calcium- en eiwitinname en een lagere BMI niet volledig het verschil in botbreukrisico verklaren. Ook andere factoren zoals eiwitkwaliteit, vitamine D, vitamine B12, riboflavine (vitamine B2), zink (vermindering cadmiumophoping in het lichaam) en choline zouden een rol kunnen spelen. Hiernaar is verder onderzoek nodig.

 

 

Meer informatie over de rol van de verschillende voedingsstoffen bij osteoporose en botbreuken, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.