Veganisten hebben 43% meer risico op botbreuken in vergelijking met vleeseters. Ook bij vegetariërs is het risico 9% hoger.
In BMC Medicine zijn de studieresultaten gepubliceerd van de EPIC-Oxford Study onder 54.898 gezonde mensen in Engeland die een vragenlijst met betrekking tot hun voeding, sociaal-demografische kenmerken, levensstijl en hun medische geschiedenis tussen 1993 en 2001 invulden.
De onderzoekers deelden de onderzoeksgroep in op basis van dieetsoort: vleeseters, viseters, vegetariërs (geen vlees en vis, maar wel zuivel en/of eieren) en veganisten (geen dierlijke producten).
Hoger risico op botbreuken
Voor 2016 werden bij de onderzoeksgroep 3.941 botbreuken vastgesteld. Veganisten hebben 43% meer risico op botbreuken in vergelijking met vleeseters. Ook bij vegetariërs is het risico 9% hoger.
Lagere calcium- en eiwitinname
Uit dit en ander onderzoek blijkt dat veganisten een lagere calciuminname hebben omdat zij geen melkproducten gebruiken. Daarnaast hebben veganisten en ook vegetariërs, een lagere eiwitinname dan de andere groepen. Eiwit en calcium zijn belangrijk voor sterke botten.
Lagere BMI
Veganisten en vegetariërs hebben doorgaans een lagere BMI (body mass index). Ook dit zou een rol kunnen spelen bij het hogere botbreukrisico.
Andere voedingsfactoren
Uit het onderzoek komt naar voren dat een lagere calcium- en eiwitinname en een lagere BMI niet volledig het verschil in botbreukrisico verklaren. Ook andere factoren zoals eiwitkwaliteit, vitamine D, vitamine B12, riboflavine (vitamine B2), zink (vermindering cadmiumophoping in het lichaam) en choline zouden een rol kunnen spelen. Hiernaar is verder onderzoek nodig.
Meer informatie over de rol van de verschillende voedingsstoffen bij osteoporose en botbreuken, zie:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|