Meer aandacht nodig voor choline

19 september 2019

In Engeland en Amerika wordt gewaarschuwd voor cholinetekorten door een meer plantaardig voedingspatroon.

 

De Britse voedingskundige Emma Derbyshire waarschuwt in het tijdschrift BMJ Nutrition, Prevention and Health voor een voldoende inname van choline.

Choline zit vooral in dierlijke producten zoals eidooier, vlees, vis en melkproducten. De cholinehoeveelheden in plantaardige producten zijn lager.

In Amerika vragen de American Academy of Pediatrics (AAP) en de American Medical Association (AMA) aandacht voor de inname van voldoende choline door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven aangezien choline belangrijk is voor de hersenontwikkeling van de foetus en de jonge zuigeling.

Bij ouderen is choline belangrijk voor het behouden van het geheugen, zo blijkt uit een recente Finse studie.

In Amerika (2000) en Europa (2016) zijn aanbevelingen voor choline opgesteld.

In Nederland zijn nog geen aanbevelingen voor choline opgesteld. Ook is onduidelijk wat de choline-inname in Nederland is omdat in de NEVO-tabel choline niet is opgenomen.

Het lijkt verstandig om ook in Nederland meer aandacht te gaan besteden aan choline en choline als voedingsstof op te nemen in de tabel van NEVO (Nederlands Voedingsstoffenbestand).

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.