Vragen in Tweede Kamer over dieet in 2050

3 april 2019

Staatssecretaris Paul Blokhuis reageert op kamervragen over het rapport van de EAT-Lancet commissie over 'Healthy diets from sustainable food systems'.

 

Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant Alleen als we voortaan dit dieet volgen, kunnen we in 2050 alle monden voeden (en jaarlijks 11 miljoen doden voorkomen) over het rapport van de EAT-Lancet commissie over Healthy diets from sustainable food systems zijn kamervragen gesteld door Diertens en De Groot (beiden D66) en Akerboom (PvdD).

Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft hierop gereageerd:

 

Volgens Blokhuis komen de adviezen in de Schijf van Vijf in grote lijnen overeen met het EAT-Lancet voedingspatroon. Het Voedingscentrum stimuleert consumenten vanuit het huidige voedingspatroon stapsgewijs te verschuiven naar een meer plantaardig voedingspatroon. Door de Nederlandse consument te stimuleren meer volgens de Schijf van Vijf te eten, wordt een gezonder en duurzamer voedingspatroon gestimuleerd, aldus Blokhuis.

 

Wij zijn van mening dat bij de overschakeling naar een meer plantaardige voeding het nodig is meer aandacht te hebben voor de voedselkwaliteit en de preventie van tekorten aan vitamines en mineralen. Zo dient er meer aandacht te komen voor:

  • Voedingsstofrijke voedingsmiddelen
  • Voedseldiversiteit
  • Risicogroepen

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.