Hogere choline-inname tijdens zwangerschap gunstig voor hersenontwikkeling kind

9 januari 2018

Volgens onderzoekers is meer aandacht nodig voor de choline-inname tijdens de zwangerschap.

 

Choline is een essentiŽle voedingsstof die onder andere voorkomt in lever, eidooier, zalm, vlees, melk, noten, bonen, erwten, volkorenproducten en groenten.

De Amerikaanse aanbevelingen gaan uit van een adequate choline-inname van 425 mg choline/dag voor vrouwen, die voor zwangeren toeneemt naar 450 mg en voor vrouwen die borstvoeding geven naar 550 mg choline/dag.

De Europese aanbevelingen adviseren 400 mg choline als adequate inname voor vrouwen en 480 mg voor zwangeren en 520 mg voor lacterenden.

De gemiddelde choline-inname van zwangeren in Amerika ligt echter slechts op 319 mg choline/dag.

In het onderzoek dat gepubliceerd is in The FASEB Journal is aan zwangeren (n=26) in het derde trimester van de zwangerschap 480 mg choline of 930 mg choline per dag gegeven en ook de inname van andere voedingsstoffen (zoals vitamine B12, foliumzuur en vitamine B6) is gereguleerd omdat deze het cholinemetabolisme beÔnvloeden.

Na de bevalling werden bij de pasgeborenen op de leeftijd van 4, 7, 10 en 13 maanden cognitieve testen uitgevoerd. Hieruit bleek dat de kinderen van de moeders die de hoge cholinehoeveelheid hadden gebruikt, een snellere herseninformatieverwerking vertoonden op alle testen en sneller reageerden.

De onderzoekers geven aan dat meer aandacht nodig is voor de choline-inname van zwangeren en dat de huidige choline-aanbevelingen voor zwangeren mogelijk te laag zijn.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.