NEVO-online 2025

25 november 2025

De geactualiseerde versie van NEVO-online is uitgekomen. Wat is er veranderd ten opzichte van de versie uit 2023?

 

Het RIVM heeft NEVO-online geactualiseerd (versie 2025/9.0).

NEVO-online bevat de gegevens van 2.328 voedingsmiddelen die door veel Nederlanders regelmatig worden gegeten en een grote bijdrage leveren aan de voorziening van energie en voedingsstoffen.

Sinds de vorige versie (versie 2023/8.0) zijn 30 nieuwe voedingsmiddelen toegevoegd en 25 voedingsmiddelen verwijderd. De meeste voedingsmiddelen zijn verwijderd omdat ze niet meer in de handel zijn.

NEVO-online is een belangrijke bron van informatie voor iedereen die zich bezighoudt met de samenstelling van voedingsmiddelen, dieetadvisering, voedingsvoorlichting of voedingsonderzoek.

Het RIVM heeft in het rapport NEVO-online 2025: achtergrondinformatie alle wijzingen op een rij gezet.

 

Belangrijke wijzigingen:

 

Update graanproducten en meelsoorten

In deze editie van NEVO-online is de informatie over graanproducten en meelsoorten geactualiseerd. Van 33 voedingsmiddelen uit deze groep is de samenstelling in een laboratorium geanalyseerd. De overige producten in deze groep zijn bijgewerkt met informatie uit literatuur, van etiketten, buitenlandse tabellen en recepten. Er zijn onder meer meelsoorten (bijvoorbeeld amandelmeel en kokosmeel), graanvlokken (bijvoorbeeld speltvlokken), en poffertjes toegevoegd.

 

Nieuwe voedingsstof: vrije suikers

De voedingsstof vrije suikers is toegevoegd aan NEVO-online. Vrije suikers zijn mono- en disachariden die los gegeten worden of tijdens de productie of bereiding zijn toegevoegd aan voedingsmiddelen. Ook suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, fruit- en groentesappen en concentraten daarvan vallen hieronder. De gehaltes zijn onder andere gebaseerd op de ingrediënten van voedingsmiddelen.

Er zijn voedingsmiddelen waarin alle suikers (mono-/disachariden) van nature aanwezig zijn in intacte vorm, bijvoorbeeld vers fruit, groente en melk. Deze voedingsmiddelen bevatten geen vrije suikers.

 

Uitbreiding gegevens niacine-equivalenten

Voor circa 150 voedingsmiddelen zijn de tryptofaangehaltes aangevuld. Het lichaam kan zelf niacine (vitamine B3) aanmaken uit het aminozuur tryptofaan. De aanvullingen werken dus ook door in de berekening van niacine-equivalenten (niacine + tryptofaan/60). niacine-equivalenten worden nu, in tegenstelling tot NEVO-online 2023, ook berekend als er geen tryptofaan bekend is. Deze werkwijze is dezelfde als bij andere equivalenten aanwezig in NEVO. Hierdoor is voor een groot deel van de voedingsmiddelen het gehalte van niacine-equivalenten beschikbaar.

 

Update natriumgehaltes in brood

De natriumgehaltes in brood zijn geactualiseerd met behulp van de monitorgegevens van de 16e landelijke steekproef zoutgehalte in brood 2024, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij. Daarnaast zijn er voor 14 broden gegevens aangevuld op basis van analyses van het Nederland Bakkerij Centrum.

Bron: RIVM

 

 

De nieuwe NEVO-gegevens zijn inmiddels verwerkt in de e-books van VoedingOnline.

 

Voor meer informatie over niacine-equivalenten, niacine en tryptofaan en de natriumgehaltes in brood, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.