Vitamine-eenheden op de verpakking

30 september 2019

In Amerika worden de vitamine-eenheden en ADH's op de verpakkingen van levensmiddelen en voedingssupplementen herzien.

 

In Amerika werden nog oude eenheden voor 5 vitamines gebruikt en ook de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) werden nog in deze oude eenheden weergegeven. Deze eenheden en ADHs waren in 1993 opgesteld.

Deze worden nu herzien op de Amerikaanse etiketten waarbij de internationale eenheden (IE) niet meer worden gebruikt, zo blijkt uit een bericht van de FDA (Food and Drug Administration).

Voedingsstof Oude ADH (1993) Nieuwe ADH
foliumzuur 400 μg 400 μg DFE
niacine 20 mg 16 mg NE
vitamine A 5.000 IE 900 μg RAE
vitamine D 400 IE 20 μg
vitamine E 30 IE 15 mg α-TE

DFE = voedingsfoliumzuur equivalenten; NE = niacine equivalenten; RAE = retinol activiteit equivalenten; α-TE = α-tocoferol equivalenten.

 

In Nederland en Europa worden de internationale eenheden (IE) niet meer gebruikt op etiketten van voedingsmiddelen en steeds minder gebruikt op de etiketten van voedingssupplementen. De Europese richtlijnen gaan niet van uit van internationale eenheden. Toch zijn ook de Europese etiketteringsrichtlijnen (2011) aan herziening toe omdat deze nog niet zijn aangepast aan de nieuwe Europese aanbevelingen. Ook worden er nog oude eenheden gebruikt (g of mg) en niet DFE, NE, RAE en α-TE.

In de NEVO-tabel worden foliumzuur en vitamine A al wel aangegeven in equivalenten, maar vitamine E en niacine nog niet.

Verder worden op vitaminepreparaten (die vallen onder de geneesmiddelenwetgeving) vaak nog wel internationale eenheden (IE) gebruikt. Voor de eenduidigheid zou het beter zijn als deze ook worden vervangen.

 

 

Meer informatie over de omrekening naar deze nieuwe eenheden en de nieuwste aanbevolen dagelijkse hoeveelheden, zie:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.