NEVO-online 2016

5 oktober 2016

De geactualiseerde versie van NEVO-online is uitgekomen. Wat is er veranderd ten opzichte van de versie uit 2013?

 

Het RIVM heeft NEVO-online geactualiseerd (versie 2016/5.0).

NEVO-online bevat de gegevens van bijna 2.400 voedingsmiddelen die door veel Nederlanders regelmatig worden gegeten en een grote bijdrage leveren aan de voorziening van energie en voedingsstoffen.

Sinds de vorige versie (versie 2013/4.0) zijn 255 voedingsmiddelen toegevoegd en 60 verwijderd. Ook zijn voedingsstofgehaltes herzien.

Voedingsstoffen die in deze versie extra aandacht hebben gekregen zijn jodium, natrium, vitamine D en vitamine K.

Jodium
De jodiumgehaltes van melk en melkproducten (inclusief kaas) zijn aangepast op basis van nieuwe analyses van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) en Friesland Campina.
Voor de meeste broodsoorten is het jodiumgehalte berekend op basis van de hoeveelheid natrium, zoals gemeten in 2012. Dit betekent dat rekening is gehouden met de gerealiseerde zoutverlaging in brood in 2012, maar niet met later doorgevoerde natriumverlagingen.

Natrium
De natriumgehaltes die in 2015 door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) in veel verschillende voedingsmiddelen zijn gemeten, zijn opgenomen. Daarnaast zijn de natriummetingen in brood door het Nederlands Bakkerij Centrum (2015) toegevoegd.

Vitamine D
Een nieuw opgenomen voedingsstof in NEVO-online 2016 is cholecalciferol (vitamine D3). Totaal vitamine D bestaat uit een optelling van cholecalciferol en 25-hydroxy-vitamine D. De gehaltes van deze voedingsstoffen zijn in alle 3 varianten nu opgenomen in NEVO-online.

Vitamine K
De vitamine-K-gehaltes zijn verder aangevuld met gehaltes uit voedingsmiddelenanalyes (door het RIVM uitgevoerd) en uit buitenlandse voedingsmiddelentabellen.

Verrijkte voedingsmiddelen
Bij voedingsmiddelen waaraan voedingsstoffen zijn toegevoegd, wordt achter de desbetreffende voedingsstof met een * aangegeven dat het een verrijking betreft.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.