Op 4 juli 2011 is de nieuwe gedrukte versie van de NEVO-tabel verschenen. Tegelijkertijd met deze gedrukte versie is ook de online NEVO-tabel 2011 uitgebracht.
De vorige uitgave van de gedrukte tabel dateerde uit 2006.
Belangrijke wijzigingen die in de gedrukte NEVO-tabel 2011 zijn opgetreden ten opzichte van de versie uit 2006 zijn:
- Nieuwe analysegegevens
Van diverse producten zijn in de tussentijd nieuwe analysegegevens beschikbaar gekomen die zijn meegenomen in de nieuwe tabel.
- Wijziging naam foliumzuur naar folaat en hogere folaatgehaltes
Om beter aan te sluiten bij de internationale naamgeving van folaat, foliumzuur en folaatequivalenten zijn de een aantal namen veranderd. De volgende wijzigingen zijn opgetreden: foliumzuur van nature -> folaat, synthetisch foliumzuur -> foliumzuur, foliumzuurequivalenten -> folaatequivalenten.
Nieuwe analysecijfers en een andere bepalingsmethode hebben er daarnaast toe geleid dat veel folaatgehaltes hoger zijn dan in de NEVO-tabel 2006.
- Natrium en jodium
Bij de herziening van de NEVO-tabel is veel aandacht besteed aan natrium en jodium. Actuele natriumgehaltes zijn van belang om het streven naar een lagere zoutinname te kunnen monitoren. Er is vooral aandacht besteed aan het actualiseren van het natriumgehalte van industriële producten. Jodium is een nieuwe voedingsstof in de NEVO-tabel en gehaltes zijn zoveel mogelijk ingevuld. Prioriteit is gegeven aan de productgroepen die een belangrijke bron van jodium zijn.
- Energieberekening aangepast
De energieberekening van voedingsmiddelen is aangepast. Energie uit voedingsvezel (2 kcal ofwel 8 kJ per g) en uit organische zuren (3 kcal ofwel 13 kJ per g) worden nu ook meegenomen in de energieberekening van voedingssmiddelen.
Meer informatie over deze wijzigingen is te vinden op de site van het RIVM.
De gedrukte versie van de NEVO-tabel 2011 kan worden besteld bij het Voedingscentrum.
In de huidige e-books van VoedingOnline wordt nog gebruik gemaakt van de waarden uit de NEVO-tabel 2006. Deze waarden zullen de komende tijd worden aangepast.