NEVO-online 2021

17 december 2021

De geactualiseerde versie van NEVO-online is uitgekomen. Wat is er veranderd ten opzichte van de versie uit 2019?

 

Het RIVM heeft NEVO-online geactualiseerd (versie 2021/7.0).

Het uiterlijk en de functionaliteiten in NEVO-online zijn vernieuwd en bieden nu meer mogelijkheden om de informatie naar eigen wens te selecteren.

NEVO-online bevat de gegevens van ruim 2.200 voedingsmiddelen die door veel Nederlanders regelmatig worden gegeten en een grote bijdrage leveren aan de voorziening van energie en voedingsstoffen.

Sinds de vorige versie (versie 2019/6.0) zijn 128 voedingsmiddelen toegevoegd en 73 verwijderd die veelal niet meer op de markt zijn.

NEVO-online is een belangrijke bron van informatie voor iedereen die zich bezighoudt met de samenstelling van voedingsmiddelen, dieetadvisering, voedingsvoorlichting of voedingsonderzoek.

Het RIVM heeft in het rapport NEVO-online 2021: achtergrondinformatie alle wijzingen op een rij gezet.

 

Belangrijke wijzigingen:

  • Alle producten in de groep Melk en melkproducten zijn up-to-date gemaakt met behulp van nieuwe voedingswaarde-analyses, informatie uit literatuur en van etiketten.
  • De natriumgehaltes in brood zijn geactualiseerd met behulp van de monitoringsgegevens van de 12e landelijke steekproef zoutgehalte in brood 2020.
  • De productgroepen niet-alcoholische dranken en vetten en oliŽn (margarines, halvarines, etc.) zijn geactualiseerd, vanwege de regelmatige wijzigingen in de samenstelling van deze producten.
  • De definitie van koolhydraten in NEVO-online is gewijzigd en is nu in overeenstemming met de internationale definitie. Onder koolhydraten vallen de mono- en disachariden, polysachariden en polyolen. Aangezien polyolen eerst niet meegerekend werden is het koolhydraatgehalte van bepaalde voedingsmiddelen die zijn gezoet met polyolen nu hoger dan voorheen (zoals suikervrije drop, chocolade en kauwgom).
  • De aanduiding voor nicotinezuur is veranderd in niacine (vitamine B3) omdat de gehaltes zowel nicotinezuur als nicotinamide omvatten en is hiermee in overeenstemming met de internationale definitie. Het lichaam kan zelf niacine aanmaken uit het aminozuur tryptofaan. Gehaltes van tryptofaan en niacine-equivalenten (niacine + tryptofaan/60) zijn nog niet beschikbaar in NEVO-online.

 

Opmerkingen:

  • In NEVO-online is de hoeveelheid mineralen (met name kalium, calcium, fosfor en magnesium) uit additieven niet altijd meegerekend in de analyses omdat deze veelal niet bekend zijn bij de fabrikant.
  • Vitamine E en niacine worden nog niet weergegeven in de nieuwere eenheden (respectievelijk mg α-TE en mg NE).
  • Er is onvoldoende actuele informatie beschikbaar over de gebruikte vetsoorten en vethoeveelheden in margarine, halvarine, bak- en braadvetten en frituurvetten waardoor van deze producten beperkte vetzuuranalysegegevens worden getoond.

 

Bron: RIVM

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen
  • Jansen-van der Vliet M., Westenbrink S., Niekerk E.M. et al. (2021). NEVO-online 2021: achtergrondinformatie. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Zeist.
  • NEVO (2021). NEVO-online 2021. Versie 2021/7.0. Stichting NEVO (Nederlands Voedingsstoffenbestand), Zeist.

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.