NEVO-online 2019

19 november 2019

De geactualiseerde versie van NEVO-online is uitgekomen. Wat is er veranderd ten opzichte van de versie uit 2016?

 

Het RIVM heeft NEVO-online geactualiseerd (versie 2019/6.0).

NEVO-online bevat de gegevens van bijna 2.152 voedingsmiddelen die door veel Nederlanders regelmatig worden gegeten en een grote bijdrage leveren aan de voorziening van energie en voedingsstoffen.

Sinds de vorige versie (versie 2016/5.0) zijn 181 voedingsmiddelen toegevoegd en 418 verwijderd. Het grootste deel van de verwijderde voedingsmiddelen bestaat uit voedingen voor medisch gebruik, zoals sondevoeding. De reden voor deze verwijdering is dat dergelijke nauw luisterende gegevens moeilijk up-to-date zijn te houden vanwege de frequente wijzingen in aanbod en samenstelling, aldus het RIVM.

Het RIVM heeft in het rapport NEVO-online 2019: achtergrondinformatie alle wijzingen op een rij gezet.

 

Belangrijke wijzigingen:

  • De vetzuursamenstelling van 20 soorten oliŽn en vetten is geactualiseerd met behulp van nieuwe analyses.
  • De natriumgehaltes in brood zijn geactualiseerd met behulp van de monitoringsgegevens van de 10e landelijke steekproef zoutgehalte in brood 2018.
  • De productgroep 'Peulvruchten' is geactualiseerd. Zo is onder andere het voedingsvezelgehalte aangepast op basis van nieuwere analysemethoden.
  • De productgroep 'Noten en zaden' is geactualiseerd.
  • De productgroep 'Preparaten' is geheel gewijzigd. De voedingen voor medisch gebruik worden niet meer vermeld. Er is nu een uitgebreide selectie van bereide flesvoedingen en een aantal sportvoedingen en maaltijdvervangers opgenomen. De naam van deze productgroep is gewijzigd in 'Flesvoeding en preparaten'.

 

Opmerkingen:

  • In NEVO-online is de hoeveelheid mineralen (met name kalium, calcium, fosfor en magnesium) uit additieven niet altijd meegerekend in de analyses omdat deze veelal niet bekend zijn bij de fabrikant.
  • Vitamine E en niacine worden nog niet weergegeven in de nieuwere eenheden (respectievelijk mg α-TE en mg NE).
  • Er is onvoldoende actuele informatie beschikbaar over de gebruikte vetsoorten en vethoeveelheden in margarine, halvarine, bak- en braadvetten en frituurvetten waardoor van deze producten beperkte vetzuuranalysegegevens worden getoond.

 

Meer informatie:

 

Bron: RIVM

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen
  • NEVO (2019). NEVO-online 2019. Versie 2019/6.0. Stichting NEVO (Nederlands Voedingsstoffenbestand), Zeist.
  • Westenbrink S., Jansen-van der Vliet M., Niekerk E.M. et al. (2019). NEVO-online 2019: achtergrondinformatie. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Zeist.

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.