NEVO-online 2023

30 november 2023

De geactualiseerde versie van NEVO-online is uitgekomen. Wat is er veranderd ten opzichte van de versie uit 2021?

 

Het RIVM heeft NEVO-online geactualiseerd (versie 2023/8.0).

NEVO-online bevat de gegevens van ruim 2.300 voedingsmiddelen die door veel Nederlanders regelmatig worden gegeten en een grote bijdrage leveren aan de voorziening van energie en voedingsstoffen.

Sinds de vorige versie (versie 2021/7.0) zijn ruim 100 nieuwe voedingsmiddelen toegevoegd.

NEVO-online is een belangrijke bron van informatie voor iedereen die zich bezighoudt met de samenstelling van voedingsmiddelen, dieetadvisering, voedingsvoorlichting of voedingsonderzoek.

Het RIVM heeft in het rapport NEVO-online 2023: achtergrondinformatie alle wijzingen op een rij gezet.

 

Belangrijke wijzigingen:

 

Vleesvervangers en zuivelvervangers

De groep Vleesvervangers en zuivelvervangers is geactualiseerd. Van 33 voedingsmiddelen uit deze groep (zoals vegetarische burgers, vegetarische boterhamworst en amandeldrink) is de samenstelling in een laboratorium geanalyseerd. De overige producten in deze groep zijn bijgewerkt met informatie uit literatuur en van etiketten.

 

Naamwijzigingen brood

De namen van brood(producten) zijn aangepast aan het gewijzigde Warenwetbesluit Meel en brood. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om broden aan te duiden volgens deze wetgeving. De namen starten nu met de belangrijkste graansoort en bevatten de vermelding wit, bruin of volkoren. Zo is de oude naam 'Brood krenten-,' veranderd in Tarwekrentenbrood wit. Gebruikers van NEVO-online kunnen nog wel zoeken op de 'oude' broodnamen.

 

Niacine-equivalenten, tryptofaan en vitamine D2

NEVO-online bevat nu ook gehaltes van 3 nieuwe voedingstoffen: niacine-equivalenten, tryptofaan en vitamine D2 (ergocalciferol). Het lichaam kan zelf niacine (vitamine B3) aanmaken uit het aminozuur tryptofaan. Niacine-equivalenten (niacine + tryptofaan/60) zijn berekend als er zowel een niacine-gehalte als een tryptofaan-gehalte aanwezig is. Door het opnemen van vitamine D2 zijn nu alle onderdelen van vitamine D beschikbaar.

Bron: RIVM

 

 

De nieuwe NEVO-gegevens zijn inmiddels verwerkt in de e-books van VoedingOnline.

 

Voor meer informatie over niacine-equivalenten, niacine en tryptofaan en vitamine D2 en vitamine D3, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.