Voedingswaarde van plantaardige voeding

19 mei 2025

Aan welke voedingsstoffen moet meer aandacht worden besteed als gekozen wordt voor een vegetarische of veganistische voeding? Wat zegt de Amerikaanse position paper over dit onderwerp en wat is bekend vanuit andere literatuur?

 

Een meer plantaardige voeding kan gezondheidsvoordelen hebben maar kan ook leiden tot tekorten. Het is daarom belangrijk de voedingswaarde in de gaten te houden.

 

Position Paper of the Academy of Nutrition and Dietetics

Onlangs is de Position Paper over vegetarische en veganistische voedingen van de Academy of Nutrition and Dietetics verschenen.

In deze position paper wordt onder andere aandacht gevraagd voor de eiwitsamenstelling, vetzuursamenstelling en een adequate inname van vitamines en mineralen.

 

Welke vitamines en mineralen verdienen extra aandacht?

Volgens de Amerikaanse Academy of Nutrition and Dietetics verdienen de volgende micronutriënten extra aandacht in een vegetarische en veganistische voeding: vitamine B12, vitamine D, calcium, ijzer, jodium en choline.

Opvallend is dat in dit rijtje riboflavine (vitamine B2) en zink ontbreken.

In 2021 verscheen het adviesrapport Vegetarische voeding van de Hoge Gezondheidsraad in België. De Hoge Gezondheidsraad had wel aandacht voor zink, maar in dit adviesrapport ontbraken choline en eveneens riboflavine (vitamine B2).

Wij adviseren om aan de volgende voedingsstoffen aandacht te besteden: vitamine B12, riboflavine (vitamine B2), vitamine D, calcium, ijzer, zink, jodium en choline.

 

 

Lees meer over de mogelijke tekorten bij een meer plantaardige voeding, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.