Onderzoek geeft aan dat een aanzienlijk deel van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd te weinig choline inneemt terwijl deze voedingsstof belangrijk is voor de foetale ontwikkeling in de zwangerschap.
In het tijdschrift Nutrients zijn de resultaten van de ELANS-studie gepubliceerd waarin onderzoek is gedaan naar de choline-inname van vrouwen in de vruchtbare leeftijd (15-49 jaar) uit Latijns-Amerikaanse landen. Uit deze studie blijkt dat van deze vrouwen (n=3.704) 80% te weinig choline inneemt.
Vrouwen in Latijns-Amerika nemen gemiddeld 305 mg choline/dag in terwijl de Amerikaanse aanbevelingen voor niet-zwangere vrouwen 425 mg choline/dag en voor zwangeren 450 mg choline/dag bedragen.
Choline is niet alleen belangrijk voor de (zwangere) vrouw, maar ook voor de ontwikkeling van de foetus.
Eerder Amerikaans onderzoek geeft aan dat zwangeren in Amerika 319 mg choline/dag innemen.
De EFSA adviseert voor vrouwen 400 mg choline/dag, voor zwangeren 480 mg choline/dag en lacterenden 520 mg choline/dag.
Uit onderzoek uit 2015 blijkt dat in Nederland volwassen vrouwen gemiddeld 334 mg choline/dag innemen.
Vooral eieren en andere dierlijke producten (zoals melk en vlees) zijn belangrijke bronnen van choline.
Het streven naar een meer plantaardige voeding kan leiden tot een verlaging van de choline-inname.
Aangezien de choline-inname van vrouwen nu al te laag ligt, is het belangrijk de choline-inname en cholinestatus van vrouwen te monitoren.
Choline is helaas nog niet opgenomen in de tabel van NEVO (Nederlands Voedingsstoffenbestand).
Voor meer informatie over choline, zie:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|