Aandacht voor riboflavine bij vegan voeding tijdens zwangerschap

5 oktober 2022

Een riboflavinedeficiŽntie tijdens de zwangerschap kan leiden tot MADD, een levensgevaarlijke situatie voor het pasgeboren kind.

 

Steeds meer vrouwen die zwanger zijn, gebruiken een vegan voeding.

Tot op heden werd vaak alleen extra aandacht besteed aan ijzer, zink, calcium, jodium, vitamine B12, vitamine D, eiwit en essentiŽle vetzuren omdat deze minder aanwezig zijn in een vegan voeding.

Voor riboflavine (vitamine B2) is vaak weinig aandacht en dit is onterecht blijkt uit een recente casestudie van het Amsterdam UMC.

Zwangeren die een vegan voeding gebruiken, hebben een verhoogd risico op een riboflavinedeficiŽntie. Een riboflavinedeficiŽntie bij het pasgeboren kind kan leiden tot MADD (multiple-acyl-CoA-dehydrogenase deficiŽntie) met lactaatacidose en hypoglykemie.

De auteurs van het artikel in Neonatology pleiten daarom voor het monitoren van de riboflavinestatus van zwangeren die een vegan voeding gebruiken en het advies om riboflavinesuppletie te gebruiken.

 

 

Meer informatie over het belang van riboflavine voor zwangeren, zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.