De toename van ultrabewerkt voedsel gaat ten koste van traditionele voedingen met verse en onbewerkte voedingsmiddelen en verlaagt daardoor de inname van vitamines, mineralen en spoorelementen.
Dit blijkt uit een reeks van 3 artikelen die in The Lancet zijn gepubliceerd.
De toename van ultrabewerkt voedsel gaat ten koste van traditionele voedingen met verse en onbewerkte voedingsmiddelen en verlaagt daardoor de inname van vitamines, mineralen en spoorelementen. Daarnaast leidt het tot overeten en zorgt voor een verstoring van de voedingsbalans.
Ook de additieven en chemicaliën in ultrabewerkt voedsel en in de verpakkingen ervan verhogen het ziekterisico en kunnen daarnaast leiden tot endocriene verstoringen en infertiliteit.
Een overzicht van 104 langlopende studies laat een verband zien tussen ultrabewerkt voedsel en obesitas, type-2-diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, depressie en vroegtijdig overlijden.
De onderzoekers roepen overheden op om het gebruik van ultrabewerkt voedsel tegen te gaan en tot actie over te gaan, zie:
Gerelateerd nieuws:
| Bronnen |
|