Sterk bewerkt voedsel verhoogt risico op kanker

15 februari 2018

Onderzoek geeft duidelijke relatie aan tussen sterk bewerkt voedsel (zoals vette snacks, koekjes, junkfood en frisdrank) en kanker.

 

Onderzoekers van de Sorbonne Universiteit in Parijs en de Universiteit van Sao Paulo onderzochten jarenlang het eetgedrag van ruim 104.980 gezonde Fransen.

Uit dit onderzoek blijkt dat bij de personen die 10% meer sterk bewerkt voedsel eten, het risico op kanker met 12% toeneemt.

Sterk bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker, vet en zout en weinig eiwit, vitamines, mineralen en voedingsvezel.

Het onderzoek is gepubliceerd in het medische tijdschrift The BMJ.

 

Al jarenlang neemt het percentage sterk bewerkt voedsel in onze dagelijkse voeding toe. Uit een Europees onderzoek blijkt dat gemiddeld 26% van onze energie-inname bestaat uit sterk bewerkt voedsel. Dit varieert overigens sterk voor de verschillende Europese landen, van 10% in Portugal en 13% in Italië tot 46% in Duitsland en 50% in Engeland (Nederland is in dit onderzoek niet meegenomen).

Een hogere inname van sterk bewerkt voedsel is ook gerelateerd met een hogere energie-inname en een hoger lichaamsgewicht. Voor meer informatie, zie e-book Obesitas.

 

Bekijk het Nieuwsdossier Kanker voor de nieuwsberichten over de rol van voeding in de preventie en behandeling van kanker (alleen toegankelijk voor abonnees).

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.