Meer volkoren, minder risico op darmkanker

7 september 2017

Het eten van volkoren graanproducten (zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst) kan het risico op darmkanker verlagen.

 

Dat maakt het World Cancer Research Fund (WCRF) vandaag bekend in het rapport Diet, nutrition, physical activity and colorectal cancer.

Er is voor het eerst sterk wetenschappelijk bewijs dat het eten van 3 porties volkorenproducten per dag (wat neerkomt op 90 g ofwel 3 sneden volkorenbrood) het risico op darmkanker met 17% kan verlagen. Dit komt bovenop het eerdere bewijs dat het eten van vezelrijke producten het risico op darmkanker verlaagt.

In het rapport worden ook de eerdere factoren die het risico op darmkanker verhogen bevestigd zoals het eten van bewerkt vlees (zoals ham en salami), het eten van te veel rood vlees (> 500 g/week), het hebben van overgewicht of obesitas, het drinken van 2 of meer glazen alcohol/dag en te weinig lichaamsbeweging.

Experts benadrukken dat alhoewel geen enkele leefstijl een garantie biedt tegen kanker, gezonde voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen bij de preventie van darmkanker.

Bron: WKOF

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.