Meer groente en fruit verlaagt risico op kanker

5 augustus 2015

Personen die veel groente en fruit eten hebben een kleiner risico op mondholtekanker, zo blijkt uit Nederlands onderzoek.

 

Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Alhoewel mondholtekanker vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen, neemt het aantal nieuwe gevallen per jaar bij vrouwen sterker toe. In 10 jaar tijd is het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen gestegen met ruim 45%. Bij mannen steeg het aantal gevallen met 16%.

Groente en fruit
Mensen die veel groente en fruit eten, hebben een kleiner risico op de verschillende vormen van hoofd-halskanker. Dit verband is het sterkst voor mondholtekanker, zo blijkt uit de Nederlandse Cohort Studie (NLCS) die gegevens bevat over ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 zijn gevolgd.

Vitamine C en vitamine E
De onderzoekers hebben niet alleen onderzocht wat het verband is tussen groente en fruit en de verschillende vormen van hoofd-halskanker, maar ook de rol van bepaalde voedingsstoffen. Uit het onderzoek blijkt dat een hogere inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker. Het betreft vitamines uit voeding, niet uit supplementen.

Aanbevelingen
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert ter preventie van mondholtekanker om te kiezen voor een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit. Het kankerpreventiefonds geeft als richtlijn elke dag 5 porties groente en fruit te eten. Daarnaast is het belangrijk niet te roken, geen alcohol te drinken of dit te beperken tot 1 glas per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen.

Het is zorgwekkend dat volgens de meest recente Voedselconsumptiepeiling maar 6% van de mannen en 10% van de vrouwen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit eet. Slechts 5% van alle mannen en vrouwen eet voldoende groente.

Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds

 

Voor meer informatie over de rol van vitamine C en vitamine E in de preventie en behandeling van kanker, zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.