Uit onderzoek van het Erasmus MC uit Rotterdam blijkt dat ultrabewerkt voedsel voor en tijdens de zwangerschap, leidt tot minder groei van het kind.
Ultrabewerkt voedsel in de zwangerschap
Gezonde voeding is essentieel voor een gezonde zwangerschap en een gezonde baby. In het onderzoek van het Erasmus MC zijn 700 zwangere vrouwen gevolgd, waarbij de vrouwen vragenlijsten invulden en aangaven wat zij aten voor en tijdens de zwangerschap. Daarnaast werd de groei van de embryo's en het gewicht van de baby bijgehouden.
Groeiachterstand
Vrouwen die veel ultrabewerkt voedsel eten, hebben gemiddeld een kleinere embryo dan vrouwen die minder ultrabewerkt voedsel eten.
Het eten van ultrabewerkt voedsel kan daarom mogelijk in verband worden gebracht met een groeiachterstand bij ongeboren baby's.
Natuurlijk kunnen ook andere factoren van invloed zijn. Het is bekend dat vrouwen die ongezonder eten ook vaker roken en drinken tijdens de zwangerschap, dus daar is ook rekening mee gehouden voordat de onderzoekers hun conclusie trokken.
Wel lijkt een lagere inname van B-vitamines (thiamine, riboflavine, vitamine B6, foliumzuur, vitamine B12) en zink door het eten van ultrabewerkt voedsel een rol te spelen.
Het onderzoek is gepubliceerd in Clinical Nutrition. Meer onderzoek is nodig.
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|