Ultrabewerkt plantaardig voedsel bevat schadelijke stoffen

2 juni 2025

Uit Belgisch onderzoek blijkt dat vlees- en kaasvervangers meer schadelijke stoffen kunnen bevatten dan hun dierlijke tegenhangers.

 

De voedingsindustrie heeft plantaardige alternatieven ontwikkelt als alternatief voor dierlijke producten als vlees, vis en kaas. Deze vervangers zijn vaak ultrabewerkte vervangers met een lange lijst van ingrediënten en voedseladditieven.

In het Belgische onderzoek zijn 52 (ultra)bewerkte plantaardige voedingsmiddelen gekocht in 3 landen (België, Duitsland en Engeland).

Uit het onderzoek blijkt dat NPBF’s (novel plant-based foods) hogere concentraties van organofosfaatvlamvertragers en weekmakers bevatten dan hun dierlijke tegenhangers. Vooral in de kaasvervangers bleken de hoeveelheden aanzienlijk hoger te liggen.

Alhoewel deze (ultra)bewerkte plantaardige voedingsmiddelen niet een direct gevaar opleveren voor volwassenen, toch wordt een volledige vervanging van dierlijke producten door (ultra)bewerkte plantaardige voedingsmiddelen afgeraden.

Het onderzoek is gepubliceerd in Environmental Science & Technology.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.