Uit Europees onderzoek blijkt dat consumenten bezorgd zijn over de gezondheidsrisico's van ultrabewerkt voedsel maar toch passen zij hun gedrag niet aan.
De European Institute of Innovation and Technology (EIT) heeft onderzoek gedaan naar de mening van 10.000 Europese consumenten in 17 landen over ultrabewerkt voedsel. De resultaten zijn vastgelegd in het rapport Consumer perceptions unwrapped: ultra-processed foods.
Het merendeel van de consumenten denkt dat ultrabewerkt voedsel slecht voor de gezondheid (67%) en het milieu (60%) is.
40% van de consumenten denkt dat ultrabewerkt voedsel niet voldoende is gereguleerd door de autoriteiten.
54% van de consumenten eet geen plantaardige vlees- en zuivelvervangers omdat zij ultrabewerkt voedsel willen vermijden.
Verder blijkt dat consumenten onzeker zijn om weloverwogen keuzes te maken omdat zij onvoldoende kennis hebben over het bewerkingsniveau van voedingsmiddelen en daardoor de mate van bewerking onderschatten of overschatten.
Ondanks de bezorgdheid over de gezondheidsrisico's van sterk bewerkte voedingsmiddelen, zien de meeste consumenten zichzelf de hoeveelheden die ze ervan eten niet verminderen. Consumenten kiezen vaak voor ultrabewerkt voedsel vanwege gemak, tijdgebrek, prijs en smaak.
Bron: EIT Food
Een ultrabewerkte voeding heeft een negatief effect op het darmmicrobioom en de gezondheid en leidt onder andere tot gewichtstoename, verhoging van de bloeddruk, type-2-diabetes, dementie en darmkanker.
Het is daarom belangrijk een meer onbewerkte voeding te gebruiken, zie:
Gerelateerd nieuws: