De Hoge Gezondheidsraad in België heeft nieuwe voedingsaanbevelingen uitgebracht die zich richten op de preventie van chronische ziekten. De Belgische eetgewoonten zijn echter weinig in lijn met de voedingsaanbevelingen.
Een evenwichtige voeding is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Het is daarom belangrijk te weten wat een evenwichtige voeding betekent. Op basis van de huidige kennis heeft de Hoge Gezondheidsraad voedingsaanbevelingen voor de Belgische bevolking uitgebracht.
Het rapport Voedingsaanbevelingen voor de Belgische bevolking 2025 bestaat uit 2 delen:
Kernboodschappen Belgische voedingsaanbevelingen
De kernboodschappen uit deel 1 zijn:
Wijzigingen ten opzichte van 2019
Een groot deel van de adviezen is hetzelfde gebleven ten opzichte van 2019, maar er zijn ook wat nieuwe adviezen toegevoegd. Zo krijgt de aardappel, inclusief de zoete variant, een expliciete plaats op het bord, mits hij niet gefrituurd is. Ook eieren mogen, maar niet meer dan 1 per dag. Tegelijkertijd wordt het belang van noten en peulvruchten verder benadrukt. Dagelijks een handje ongezouten noten en wekelijks meerdere porties linzen, bonen of kikkererwten zouden moeten bijdragen aan de preventie van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten.
De nieuwe adviezen bevatten ook waarschuwingen. Zo stelt de Hoge Gezondheidsraad dat het beter is om helemaal geen alcohol te drinken. Er bestaat volgens de Raad geen veilige ondergrens. Met die boodschap schaart België zich achter de internationale trend om alcohol volledig af te raden.
Een opvallende vernieuwing is de oproep om ultrabewerkte voeding zoveel mogelijk te vermijden. Hoewel de Hoge Gezondheidsraad erkent dat verder onderzoek naar ultrabewerkte voeding nodig is, wordt opgeroepen tot terughoudendheid in de consumptie ervan. Verder wordt gewaarschuwd voor voedselmarketing, die vaak draait om ultrabewerkte voeding.
Een andere verandering is dat voor het eerst echt nadruk leggen op het sociale aspect van eten. Volgens de Hoge Gezondheidsraad is samen eten, of dat nu met het gezin, collega’s of vrienden is, goed voor zowel het fysieke als mentale welzijn.
Eetgewoonten weinig in lijn met voedingsaanbevelingen
Ook al zijn de Belgische richtlijnen aangescherpt, dan is het belangrijk in hoeverre mensen deze ook opvolgen. Uit onderzoek van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano blijkt namelijk dat de eetgewoonten weinig in lijn zijn met de voedingsaanbevelingen. Zo blijkt dat 93% van de Belgen te weinig groenten eet, 90% haalt de aanbevolen hoeveelheid fruit niet, 99% eet te weinig volkorenproducten, 88% eet te weinig peulvruchten, 97% eet te weinig noten, 88% gebruikt te weinig melk en melkproducten en 91% consumeert te veel bewerkt rood vlees. Alcoholgebruik ligt bij 82% boven de aanbevolen limiet. Slechts 37% haalt de richtlijn van minimaal 1 tot 1,5 l water per dag.
Bronnen: Hoge Gezondheidsraad / Sciensano
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|