Dat zijn de uitgangspunten van de Food Based Dietary Guidelines (FBDG) van de Belgische Hoge Gezondheidsraad.
Deze maand introduceerde de Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) haar nieuwe rapport Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen - 2019.
Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding en duurzaamheid. Ook is in deze aanbevelingen rekening gehouden met de Belgische eet- en leefgewoonten en worden voedingsadviezen gegeven ter preventie van chronische ziekten die veel in België voorkomen.
Net als de Nederlandse Gezondheidsraad in 2015, adviseert de Belgische HGR voor het eerst in termen van voedingsmiddelen in plaats van voedingsstoffen. Ook worden voor het eerst adviezen gegeven over de hoeveelheden. Met 300 g groenten, 250 g fruit en 125 g volle granen per dag liggen de Belgische aanbevelingen boven die van de Nederlandse aanbevelingen.
De Belgische HGR adviseert Belgische consumenten om seizoensproducten te gebruiken, groenten te wassen en te schillen en soorten te variëren bij verschillende maaltijden. Ook is er aandacht voor gezelligheid en samen eten.
5 vuistregels
Er zijn 5 aanbevelingen, die volgens de HGR het grootste effect hebben op de gezondheid (zie figuur). Dat zijn:
1. Eet elke dag ten minste 125 g volle graanproducten; vervang zo vaak mogelijk geraffineerde producten door volle granen.
2. Eet elke dag 250 g fruit en 300 g groenten. Varieer in soorten en laat je leiden door het seizoen en lokale producten.
3. Eet wekelijks minstens één maal peulvruchten.
4. Eet dagelijks 15 tot 25 g noten of zaden zonder zoute of zoete omhulsels.
5. Beperk de zoutinname tot maximaal 5 g per dag.
Overige aanbevelingen
Naast deze top 5 heeft de HGR ook nog 7 andere aanbevelingen gedaan. In totaal gaat het dus om 12 aanbevelingen. De overige aanbevelingen zijn:
6. Gebruik elke dag tussen 250 en 500 ml melk of melkproducten. Als het gebruik lager ligt, moet extra aandacht besteed worden aan de inname van andere bronnen van eiwitten, calcium en vitamines.
7. Eet elke week 1 of 2 keer vis, schaaldieren of schelpdieren, waarvan 1 keer vette vis.
8. Eet niet meer dan 300 g rood vlees per week.
9. Eet maximaal 30 g vleeswaren (charcuterie, bereide vleeswaren enz.) per week. Vervang charcuterie door visconserven, garnituren op basis van peulvruchten, fruit of verse kaas.
10. Drink zo weinig mogelijk dranken met toegevoegde suikers. Ter vergelijking: in de RGV wordt geadviseerd zo min mogelijk suikerhoudende dranken te consumeren, dus niet alleen dranken met toegevoegde suikers, maar ook vruchtensap waar de suikers van nature inzitten. In België wordt vruchtensap zonder toegevoegde suikers niet afgeraden, maar het telt ook niet mee bij de geadviseerde hoeveelheid fruit.
11. Zorg voor voldoende calciuminname (950 mg/dag) via diverse natuurlijke bronnen zoals melk en afgeleide producten.
12. Zorg voor een toereikende inname van meervoudig onverzadigde vetzuren (waaronder omega 3-vetzuren) door de voorkeur te geven aan koolzaad-, soja- en walnootolie en gebruik noten en zaden. Vervang harde margarines en boter door niet-tropische oliën, smeervetten en vloeibare bak- en braadvetten.
Bron: Belgische Hoge Gezondheidsraad
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|