Gezondheidsraad: Richtlijnen goede voeding 2015

4 november 2015

Met de titel 'Eet meer plantaardig, drink suikervrij' zijn de Richtlijnen goede voeding 2015 vandaag naar buiten gebracht.

 

Op basis van wetenschappelijk onderzoek naar het effect van voeding op de 10 meest voorkomende chronische ziekten (zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker), heeft de Gezondheidsraad richtlijnen geformuleerd voor een gezond voedingspatroon.

De adviezen zijn gepubliceerd in het rapport Richtlijnen goede voeding 2015. In dit rapport heeft de commissie Richtlijnen goede voeding 2015 conclusies uit 29 achtergronddocumenten over het verband tussen voedingsstoffen, -middelen en -patronen en het risico op veelvoorkomende chronische ziekten geïntegreerd.

Meer groente en fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en vis dragen voor de gemiddelde consument bij aan het voorkomen van ziekten, net als het beperken van rood en bewerkt vlees, zout en alcohol. Verder is het verstandig om geen boter en harde margarines te gebruiken maar zachte margarines, vloeibare vetten en plantaardige oliën en om suikerhoudende dranken in te wisselen voor dranken zonder suiker: thee, gefilterde koffie en water. De zuivelconsumptie kan gemiddelde hetzelfde blijven. Voedingssupplementen zijn alleen nuttig voor specifieke groepen.

Het Voedingscentrum zal op basis van dit rapport de Schijf van Vijf aanpassen. De nieuwe Schijf van Vijf wordt in 2016 verwacht. Het Voedingscentrum heeft al wel haar adviezen aangepast naar aanleiding van het uitkomen van de Richtlijnen goede voeding.

Bron: Gezondheidsraad

 

Zie ook:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.