De Nederlandse voeding bevat te weinig basisvoedingsmiddelen.
De Schijf van Vijf is gebaseerd op de Richtlijnen Voedselkeuze van het Voedingscentrum en is een hulpmiddel om gezond te eten.
Uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat bijna 75% van de voeding van Nederlanders (in g/dag) bestaat uit ‘basisvoedingsmiddelen’ zoals die in de Schijf van Vijf zijn beschreven.
25% van de voeding bestaat echter uit niet-basisvoedingsmiddelen die niet beschreven staan in de Schijf van Vijf, zoals snacks en (niet-)alcoholische dranken. Deze niet-basisvoedingsmiddelen leveren ruim 700 kcal/dag. Dit is meer dan wordt aanbevolen. In de Richtlijnen Voedselkeuze wordt aanbevolen de hoeveelheid energie uit niet-basisvoedingsmiddelen te beperken tot een maximum van 100-400 kcal/dag. Zoete snacks leveren de grootste energetische bijdrage.
Verder kiezen Nederlanders binnen productgroepen van de Schijf van Vijf veelal de minder gezonde producten, zoals witte rijst in plaats van zilvervliesrijst of harde margarine in plaats van olie. Dat is nog meer bij kinderen en bij personen met een laag sociaaleconomische status het geval.
Bron: RIVM
Basisvoedingsmiddelen zijn belangrijk voor de levering van vitamines en mineralen, voor meer informatie zie e-books Alles over Vitamines en e-books Alles over Mineralen.
Bronnen |
|