Vlees- en melkvervangers vaak ongezonder

23 augustus 2021

Nieuwe plantaardige alternatieven voor vlees- en zuivelproducten bevatten vaak vrij hoge gehalten aan suiker, vet en zout en minder voedingsvezel, mineralen en vitamines.

 

Dat zegt hoogleraar CiarŠn Forde van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van de Wageningen Universiteit in Resource. Hij is sinds 1 augustus 2021 hoogleraar Sensory Science and Eating Behaviour van de WUR en volgt Kees de Graaf op.

CiarŠn Forde deed samen met een collega onderzoek naar de voedingswaarde van traditionele en plantaardige diŽten. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients.

In voedingen gebaseerd op nieuwe plantaardige alternatieven ligt de inname van calcium, kalium, magnesium, zink en vitamine B12 onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH), terwijl deze voedingen meer verzadigd vet, zout en suiker bevatten dan een traditionele voeding met vlees. De hoeveelheid voedingsvezel ligt in een voeding gebaseerd op nieuwe plantaardige alternatieven lager dan in de traditionele plantaardige voeding.

Volgens CiarŠn Forde wordt bij de productie van alternatieven voor vlees en melk, vooral nadruk gelegd op het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten en is er minder aandacht voor een gezonde samenstelling van het product.

 

Meer informatie over het belang van calcium, kalium, magnesium, zink en vitamine B12 en een lagere inname van natrium, zie:

 

Ook andere voedingsstoffen kunnen in het gedrang komen zoals riboflavine (vitamine B2) en een goede beschikbaarheid van ijzer. Naar riboflavine is geen onderzoek gedaan in dit artikel en de ook de beschikbaarheid van ijzer uit de plantaardige alternatieven is geen onderzoek gedaan. Voor meer informatie over deze 2 voedingsstoffen, zie:

 

 

Meer informatie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.